Ямбол - град с бъдеще, който пази и съхранява история

Ямбол - град с бъдеще, който пази и съхранява история | StandartNews.com

Ямбол е пример за съчетание на историческо наследство с инфраструктурни и екологични проекти. Градът привлича както жители, така и посетители със своята култура, зелени площи и ангажираност към бъдещето на хората, които живеят в него. Ямбол е тих и спокоен град,  място в което хората са топли и гостоприемни.

От 2019 година кмет на Ямбол е Валентин Ревански - човек, който обединява гражданите около значими каузи и активно инициира кампании, насочени към децата и младите семейства в града. Той се ангажира с подобряването на условията за живот, като заедно с екипа си активно работи за развитието на инфраструктурата и модернизирането на градската среда, правейки Ямбол едно по-уютно и привлекателно място за живеене.

  • Безопасността

През последните 5 год. в Ямбол се инвестира сериозно в инфраструктурни проекти, обхващащи ремонт на улици, изграждане на велоалеи и нови кръгови кръстовища. Ремонти се извършват в различни части на града, като акцентът е върху обновяването на тротоари и ключови улици, които не само подобряват движението, но и осигуряват по-голяма достъпност за пешеходците. Освен противохлъзгащата маркировка на натоварените пешеходни пътеки, по много от основните булеварди се извършва и реконструкция на подземната инфраструктура.

  • Парковете

Зелените площи в градовете смекчават последиците от замърсяването, създават уют и красота. Затова в Ямбол се обръща толкова внимание на озеленяването и парковете. 

Небетонираното корито на река Тунджа, което пресича града, беше превърнато в най-дългия линеен парк в България с дължина близо 4 километра. Този проект на общината донесе на Ямбол през 2023 г. поощрителна Европейска награда за креативност и иновативност в конкурса "Зелени градове".  

Опитното поле по земеделие от 2022 г. се превърна в прекрасен парк за отдих - със зона за разходки на домашни любимци, игрища за плажен волейбол и плажен футбол, зелена зона за отдих и концерти, обществено заведение. 

През 2021-2023 г. община Ямбол облагороди и местността "Ормана" - там вече има обособени места за спорт, сред които волейболна и футболна зона. Изградени са и различни кътове за отдих с пейки и маси, обособена е зона с огнище, екологична детска площадка, има и течаща вода.

Създаден с идеята да се превърне в едно от най-красивите места за отдих, и днес Градски парк - Ямбол е уникален със своята романтика и красота. 

  • Реката

В миналото бреговете на Тунджа са опасвали от три страни града и са го защитавали от набезите на завоевателите. И сега тя дарява хората със своята красота. 

На бетонираното корито  през последните 3 години са изградени три речни кея, благодарение на които функционират водни атракциони - за радост на гостите и на нашите съграждани. Пет светещи аериращи фонтана са монтирани в коритото, за да внасят повече кислород във водата и за да има красива архитектура във водното огледало. 

Гребният канал също бе превърнат в паркова зона, почистена и облагородена, за да се използва за отдих от гостите и жителите на Ямбол. 

  • Семейството

Общината провежда политика в подкрепа на всички възрасти. От 2023 г. е в сила  Наредба за стимулиране на нови млади семейства, които да изберат Ямбол за свой дом. Общината подпомага финансово и процедури "Ин Витро" на лица, двойки и семейства с репродуктивни проблеми, изплаща финансови помощ за стимулирането на раждането и отглеждането на деца в Ямбол.

Полагат се усилия и за създаване на възможност за гарантиране на заетостта и повишаване на доходите на хората, подобряването на жилищната среда, достъп до добро образование, спорт и култура. 

  • Българската гордост

Ямболската крепост е първата в България, която оказва дълга и ожесточена съпротива на настъпващите османски орди. След възстановяването й през 2023 година, тя се превърна в туристическа атракция и място за театър, изложби, исторически турове.

Ямбол е и градът на българското знаме! Малко българи знаят, че дължат създаването на този национален символ на двама ямболци - Иван и Стилияна Параскевови. След дарителска кампания и със средства на Община Ямбол националният трикольор се развява на 55-метровия пилон над Ямбол, разположен на хълм Боровец - най-високото място в града. 

Паметник на Иван Параскевов и булевард на неговото име, паметна плоча на Стелияна Параскевова също популяризират техния принос. 

През 2023 г. Ямбол откри още два паметника - на Васил Левски и на първия по рода си паметник на ямболските учители - народни будители. Скоро в града беше възстановен още един символ - емблематичната Брънекова къща, паметник на културата от местно значение.

  • Бойната слава

Изцяло обновен през 2023 г., Музеят на бойната слава в Ямбол съхранява част от героичната история на ямболския край и българската армия, запечатала незаличимо с величавите си подвизи националната ни гордост в световната летопис. Чрез своята богата колекция от оръжие, бронетехника, самолети, униформи, отличия, знамена, снимки и документи, музеят възражда храбри личности и епизоди от XVIII век до края на "Студената" война. 

Единствено ямболският музей разполага с експонати на танкове, които реално са воювали в състава на българската бронирана бригада по време Втората световна война.  Може да се види и катерното оръдие "Круп-Грюзон", използвано през Първата световна война, единственият запазен трофей от превземането на крепостта Тутракан. Експозицията напомня и за водещата роля на 7-ма мотострелкова дивизия по опазването на отбранителна линия "Крали Марко" през периода на Студената война. Сред експонатите са ключови военни машини като танков влекач Т55, многоцелеви транспортьор и противотанково оръдие МТ-12. Особено внимание привличат съветските реактивни изтребители като УТИ МИГ - 15 и МИГ-17 Ф "FRESCO".

  • Безистенът

Построен през първата половина на ХVI век, архитектурата на Културно-информационен център "Безистен" няма аналог на Балканите. Стените му били толкова дебели и здрави, че когато през 1878 г. отстъпващите от града османски войски го подпалват, сградата остава непокътната. 

Днес Културно-информационният център е домакин и организатор на изложби, концерти, сватбени ритуали. Интерактивната му система отвежда посетителите в своеобразен "Тунел на времето". Визуализирани в 3D-формат оживяват - музеи и крепости, църкви, обществени сгради и паркове.

  • Здравето

През последните пет години общинското ръководство положи сериозни усилия за модернизирането и изграждането на спортни обекти в Ямбол. Благодарение на това с близо 90 процента се увеличиха децата и младежите, ангажирани активно в спортните клубове. 

На Градския стадион в Ямбол през 2022 г. бе изградена най-модерната лекоатлетическата писта. Основно ремонтиран беше общинският плувен басейн в ЕГ "Васил Карагьозов". Бяха изградени и обновени 23 комбинирани спортни площадки за баскетбол и футбол и 5 фитнес-площадки на открито. Обновяват се и спортните обекти в учебните заведения на общината.

От септември 2024 г. Ямбол има и модерен скейт-парк върху 1206 квадратни метра.
 

  • Музите


Ямбол се гордее и със своите творци, оставили траен отпечатък в българското и световно културно наследство като композиторите Митко Щерев, проф. Георги Димитров, като писателите Матвей Вълев, Михаил Лъкатник и Георги Господинов. 

Ямбол е първа сцена за Невена Коканова, чието име днес носи Драматичният театър. На името на Невена Коканова в дните на празника на Ямбол се провеждат ежегодно и театрални празници с участието на трупи от цялата страна.

Камерен оркестър "Дианополис" е душата на традиционните за града музикални празници на класическата музика "Златната Диана". 

През последните 5 години общината положи сериозни усилия и за обновяване на базите на културните институти. Основно ремонтирани са Художествена галерия "Жорж Папазов", Младежки културен център "Георги Братанов", Регионален исторически музей.

  • Фестивалите

Няма друго място по света, където ще видите стотици танцуващи коледари събрани на едно. Това се случва само в Ямбол по време на ежегодния фестивал "Ямболски коледарски буенек". А наближат ли Сирни заговезни, тук задрънчават хлопките на хиляди кукери, сурвакари, бабугери, джамалари, сурати от цяла България и чужбина. "Кукерландия" е единственият в страната ежегоден празник на маскарадните игри, провеждан в Ямбол без прекъсване вече 25 години. 

Ямбол е градът, вм който всеки може да открие своето щастие.
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай