Пещера - туризъм и култура в полет към бъдещето

Пещера - туризъм и култура в полет към бъдещето | StandartNews.com

Йордан Младенов е кмет на Община Пещера втори мандат. Роден е на 9 май 1979г. в гр.Пещера. Мениджър с икономическо образование, със солиден опит в сферата на европейските проекти за ускоряване на местното икономическо развитие и провеждане на обучения. Бил е регионален координатор за създаване на конкурентноспособни стартиращи фирми. 

Народен представител от Коалиция "БСП за България" в 42-рото Народно събрание,  Заместник-председател на Комисия за взаимодействие с граждански организации и движения. Народен представител в 44-тото Народно събрание, член на комисиите по земеделие, гори и транспорт. 

Познат в цялата област с активната си и всеотдайна работа. За мандат 2023 - 2027 г. е Председател на Постоянната комисия по европейски и национални фондове, механизми и инструменти на Националното сдружение на общините в РБългария. Семеен, с две деца.  

В управленските си програми Йордан Младенов постави няколко важни приоритета - развитие на качествено образование и образователна инфраструктура, грижи за подрастващите и възрастните хора, изграждане на модерна общинска инфраструктура, надграждане и развитие на културните изяви, привличане на инвестиции и подкрепа на малкия и среден бизнес, развитие на спорта и туризма, прозрачност и гражданско управление. Редица от ангажиментите от Програмата за управление на мандат 2019-2023г. приключиха успешно, а на други бяха положени основите за бъдеща реализация, която се развива и в настоящия мандат. Усещането, че се създава и надгражда непрекъснато, носи удовлетворение и чувство за значимост у жителите на общината, а хората и грижата за тях са най-важни.   

През последните пет години образователната инфраструктура - детските градини и училища придобиха нов облик - нови дворни пространства в четири създадоха безопасна и сигурна среда за обучение, възпитание и социализация на децата. В две основни училища  бяха извършени ремонтни дейности и оборудвани класни стаи, за да се подобрят условията за учене и образователни резултати. 

Социалната политика на Община Пещера е изцяло ориентирана към това децата, възрастните и хората с увреждания да получават по-качествени, по-достъпни и съобразени с потребностите им социални услуги. Стремежът е Община Пещера да предоставя цялата палитра от специализирани и общодостъпни социални услуги в общността. В домашна среда бързо развитие получиха грижите за деца и възрастни хора, като общият брой на ползвателите им надхвърля 900 потребители.

В центровете за деца и възрастни хора са осигурени всички условия за функциониране с цел постигане на качествени грижи. Ежегодно се подобряват материалните бази с подходящо оборудването и обзавеждане, за да се осигури по-качествена подкрепа и грижа за най-уязвимите в обществото ни. Нови социални и терапевтични услуги подобряват и грижите  за децата с увреждания и ранното детско развитие. 

Може би най-важната подкрепа е тази за младите семейства, чиито деца на възраст от 6 месеца до 2-годишна възраст имат възможност да ползват детска кухня, предоставена от Община Пещера. След извършено проучване сред обществеността за интереса към предоставяне на услугата, Община Пещера създаде механизъм за подкрепа, като услугата стартира от 2020 г.  - родителите се подпомагат със сума в размер на 4.00 лв. за всеки храноден, с която закупуват ястия в една от двете детски кухни в гр. Пещера. 

За последните пет години Община Пещера надгради културния календар с нови културните прояви. Продължиха изданията на местни и национални конкурси. В Националния фолклорен събор на народното творчество "Свети Константин" ежегодно участваха над 1 200 индивидуални и групови изпълнители от всички краища на страната. Три поредни издания на фестивала "Пъстроцветна Пещера" проведоха  Биовет АД и Община Пещера. В кулинарното шоу по повод Световния ден на яйцето през 2022г. се включиха стотици жители и гости на гр.Пещера. Международният етнокултурен фестивал "Културата на бъдещето и бъдещето на културата" всяка година представя уникалността на фолклора на танцови състави от страната и чужбина. При голям интерес преминаха Националния фестивала на кешкека, празниците на Пещера, с.Радилово и с. Капитан Димитриево и ежегодните издания на Лятнато резиденция за нематериално културно наследство в с.Радилово.

Безспорно, сред най-значимите културни събития бяха честванията на две юбилейни годишнини - 150 години от създаване на НЧ "Развитие 1873" и 120 години от основаването на НЧ "Зора 1903" с.Радилово. 

Активното занимание на децата със спорт и воденето на здравословен начин на живот  се осигурява чрез дейността на спортните клубове в общината. Община Пещера подпомага финансово и организационно дейността на спортните клубове, които развиват спортовете футбол, тенис на маса, тенис на корт, бадминтон, ракетомоделизъм, волейбол и художествена гимнастика. Спортистите от всички клубове завоюваха призови места в общински, областни и републикански турнири.

Общината беше организатор на общински ученически игри, футболни турнири, спортни празници и турнири - зимните спортни празници в с. Св. Константин, ученически футболни турнири, Рали спринт Пещера, състезание по ориентиране за купите "Снежанка" и "Пещера", мотокрос състезанието "Ендуро Пещера", турнир по силов многобой, тържественото честване на едновековния юбилей от създаването на първия футболен клуб в  Пещера и други. 

С партньорство между местната власт, спортен клуб и бизнеса, тенис-кортовете в Пещера бяха реновирани през 2022г. и са притегателно място за провеждане на републикански любителски турнири. 

Реконструкцията на общинската инфраструктура е ключово в разбирането за постигане на по-чиста, зелена и модерна среда. От началото на управлението на Йордан Младенов са изпълнени следните проекти, които подобриха условията и качеството на живот за жителите на общината:

  •  рехабилитация и реконструкция на 25 ключови пътни артерии в общината;
  •  нова модерна визия на входните пътни артерии на Пещера;
  •  енергийна  ефективност на общински административни, образователни, социални и жилищни сгради;
  •  изграждане и оборудване  на футболни игрища, спортни и детски площадки;
  •  допълнително осветление на паркови и улични пространства;
  •  укрепване на свлачища;
  •  изграждане на площадки за безвъзмездно предаване на  отпадъци;
  •  обновен фонтан в централната градска част на Пещера; 
  •  изграждане на нови водоизточници към водопреносната мрежа;
  •  създаване на нова визия на Стария часовник - един от символите на Пещера;
  •  реконструкция на общинския път Пещера-с.Свети Константин;
  •  енергийна ефективност на общински сгради;
  •  26 проекти в сферата на социалната, образователната и спортна инфраструктура, екология, социални дейности и   подобряване на административния капацитет. 

Днес Община Пещера е с променена модерна визия, която включва интегриране на устойчиво развитие, иновации и активно участие на гражданите, за да създадем по-добра и справедлива община. 

Натрупаният опит и постигнати резултати ни дават основание да продължим с благоустрояване на централната градска част на Пещера, създаване на нови ВиК мрежи и пътната инфраструктура, изграждане на модерен младежки център и спортна зала, въвеждане на енергоспестяващи мерки и осигуряване на достъпна среда в училищни сгради, подмяна на уличното осветление, енергийна ефективност на жилищни сгради, разширяване кръга на социалните услуги чрез изграждане на нови социални услуги за възрастни хора и хора с увреждания, интегрирани здравно-социални грижи в домашна среда, нови младежките политики за устойчиво развитие, качествени културни продукти, развит туризъм и насърчаване на здравословния начин на живот, осигуряване на откритост, прозрачност и ефективност при взимане на решения.  

Със съвместната работа на екипа на Общинска администрация,  Общински съвет, институциите и гражданите, в партньорството с бизнеса и неправителствните организации, община Пещера е видима, забележима и по-значима на картата - със сериозна заявка за още по-привлекателно място за живот, предприемачество, култура, спорт и образование.
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай