Сандански с грижа за бъдещето!

Сандански с грижа за бъдещето! | StandartNews.com

Бул. "Европа" е реконструиран

Извършена е цялостна реконструкция на един от най-възловите пътни участъци в град Сандански - бул. "Европа"!

Булевард "Европа" е един от основните и същевременно най-натоварени пътни участъци в община Сандански.

Общинският път е от изключителна важност за всички жители и гости на град Сандански, за местния бизнес и за цялостния облик на региона.

Получените средства, с които бе извършена цялостната реконструкция, са в резултат усилията на община Сандански и кмета Атанас Стоянов за финансово обезпечаване на значими инфраструктурни проекти, касаещи развитието на общината.

Участъкът вече е изцяло  реконструиран с  четирилентова асфалтова настилка и модерно LED осветление, които карат участниците в движението да се чувстват комфортно и по-сигурно на пътя.

Към булеварда бяха изградени пешеходни и велоалеи, ВиК съоръжения, озеленителен пояс и друга инфраструктура, която дава усещането на всеки жител и гост, че влиза в европейски град.

Открита е нова детска градина "Здравец" 

В сферата на образованието, община Сандански успя да реализира един изключително важен проект в един от най - големите квартали по площ и брой жители в град Сандански - ж.к. "Спартак". Новата база на Детска градина "Здравец" е изключително значима инвестиция, която осезаемо намали недостига на свободни места в другите детски градини, облекчи натовареността им, като и бе разрешен и дългогодишният проблем с приема на деца в тях. А съвременната материална база осигури нови работни места в образователния сектор.

Новият дом на щастието, усмивките, приятелствата и новите знания е по "Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища" на Министерство на образованието и науката. 

Сградата разполага с красиви, просторни и приветливи помещения за заниманията на децата, административна част, зала за спорт, зала за музикални занимания, кухня, перално и всички обслужващи помещения към тях. Обособен е и външен двор, предвиден като място за почивка и активни игрови и спортни дейности на малчуганите. 

За всяка група са изградени и детски площадки за игри, като е предвиден и природен кът с опитна градина.

В новата детска градина, в приветлива, чиста и образователна среда, децата получават своите знания и първи възприятия за света. Защото средата, която ги заобикаля е изключително важна за тях и тяхното развитие.

Предстои откриване пречиствателната станция

В ход е финализирането на най-големия одобрен инвестиционен проект за община Сандански, а именно - изграждането на Пречиствателна станция за отпадни води - Сандански в местността "Боруна"!

Реализацията на мащабния екологичен проект ще реши един дългогодишен проблем за пречистване на всички отпадъчни и канализационни води на град Сандански и село Поленица. 

Завършената Пречиствателна станция за отпадни води - Сандански ще разполага със следните съоръжения: трафопост, входен портал и ограда, пречиствателен блок, обслужваща сграда, площадка и сграда към механичното стъпало, помпена станция, изсушително поле, дизел генератор, паркинг за леки автомобили, площадкова инфраструктура и комуникационни площи.

Чрез реализацията на значимия проект и изграждането на станцията, община Сандански ще покрие критериите за екологичните норми на отпадъчните води, което несъмнено ще допринесе за по-чиста и благоустроена жизнена среда в региона. 

От друга страна, проектът ще създаде по-големи възможности за бъдещи инвестиции, свързани с техническата инфраструктура - реконструкция и подмяна на силно амортизираната водопроводна и канализационна мрежа в града.

Ще реставрират Конака в Мелник

Град Мелник е истинска съкровищница на археологическо и културно наследство. Сградата на бившия турски Конак в град Мелник е недвижима културна ценност с цялостно запазен архитектурен обем в Националния археологическия резерват "Античен, средновековен и възрожденски град Мелник".

Това е най-монументалната възрожденска обществена постройка в града. Откроява се сред запазените турски административни сгради в България с изискания си и елегантен архитектурен образ, в който са изявени местни традиции на жилищната архитектура и ориенталски декоративни мотиви.

Построен в началото на XIXв. за нуждите на валията (областния управител), сградата е служела както за работно място, така и за жилище на назначения управител. В началото на ХХ в. сградата е използвана за административни нужди, след това за училище, а след построяване на новото училище, тя е превърната в пансион. Сградата е запазена и до днес.
Целите на община Сандански и на кмета Атанас Стоянов са свързани с цялостната реконструкция на сградата на Конака и превръщането и в притегателно културно-историческо място в сърцето на град Мелник.
След 2020 г., община Сандански изведе като идея и своя важна цел цялостната реконструкция, консервация и реставрация на сградата на Конака в град Мелник и нейната адаптация и преустройство в Музей за историята на град Мелник и региона.
Тази идея е претворена в цялостен работен проект, за който има издадено разрешение за строеж.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай