Най-важният ден за кметовете! Искат 1,7 млрд. повече

Националното сдружение на общините в Република България прави годишна среща в "Албена"

Най-важният ден за кметовете! Искат 1,7 млрд. повече | StandartNews.com

Със задоволство от добре свършената през годината работа, но и със стиснати зъби заради престрелката с централната власт за повече пари, посрещнаха общините своя празник - 12 октомври. Дне в най-красивия български курорт "Албена" ще се състои най-големият форум на Националното сдружение на общините в Република България - Годишната среща на българските местни власти.

Над 800 кметове, общински съветници, представители на Европейския парламент и Европейската комисия, Комитета на регионите на ЕС, централната власт и дипломатическия корпус, наши български и чуждестранни партньори ще предлагат решения на най-наболелите за общините проблеми. А те вече бяха поставени на масата. 

Трансферите и субсидиите от централния бюджет към общинските бюджети да бъдат увеличени догодина с 1.735 млрд. лв. и да достигнат 9.845 млрд. лв., поискаха кметовете у нас в специално писмо до финансовия министър Людмила Петкова. 

НСОРБ настоява да бъдат завишени с 18% субсидиите за делегирани от държавата дейности, както и трансферите за предоставяне на местни публични услуги. 

Кметовете имат нужда от две нови субсидии - за инвестиции в управлението на отпадъци в размер на 150 млн. лв., и други 50 млн. лв. за планово и кадастрално осигуряване. Общините чакат с 37% по-високи субсидии за транспорт, с 15% - за зимно поддържане на общинските пътища, а също така и повече пари за образование, здравеопазване и култура.

В писмото си до МФ НСОРБ подробно изброява какви допълнителни пари очакват местните власти от държавния бюджет догодина. Например за услугата "Асистентска подкрепа" са поискани 421 млн. лв. повече (47% ръст спрямо 2024 г.),  поради приключването на европейското финансиране по схема "Грижа в дома". 

По-голямата част от мотивите за необходимост от по-голямо подпомагане на общинските бюджети е свързана с ръста на заплатите и най-вече на минималната работна заплата. "Основните допускания за Бюджет 2025 г. - ръст на минималната работна заплата с 15,4%, прогнозна средногодишна инфлация за 2025 г. от 2,8%, разширяване на броя на лицата на и близо до МРЗ и предстоящите реформи и въвеждането на еврото в страната значително ще повишат разходите за персонал в местните дейности, които не могат да бъдат компенсирани само със собствени приходи", пишат кметовете. Според тях посочените увеличения на трансфери и субсидии "поне частично ще гарантират стабилността на местните финанси, задържането на експертите, разширяването на обхвата и качеството на местните публични услуги, ритмичността на плащанията към заетите в общинските дейности и към изпълнителите на обществени поръчки".

Кметовете подчертават, че силно одобряват гласуваната с Бюджет 2024 г. тригодишна Инвестиционна програма за общински проекти за общо 7 млрд. лв. и настояват тя да продължи да се изпълнява, без да бъде орязвана. Нещо повече предложението им е в бюджета догодина да бъдат разчетени минимум 5.426 млрд. лв. за разплащания на одобрените през тази година проекти, както и за нови такива.

Инвестиционната програма за общински проекти бе приета като част от държавния бюджет за 2024 г. по предложение на ДПС. Първоначално бе заложено тази капиталова програма да е за 4 млрд. лв., но в последствие се разрасна до почти 7 млрд. лв.

2892 са общинските проекти, които ще получат финансиране по тази програма. Дадена бе и възможност всяко тримесечие кметовете да внасят допълнителни проекти или да заменят вече представени с нови. По сметки на сдружението на общините общият прогнозен бюджет на одобрените вече проекти е за 6.6 млрд. лв., като за 2024 г. трябва да бъдат разплатени почти 3.8 млрд. лв.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай