Каварна - 10 причини да живеете тук

Каварна - 10 причини да живеете тук | StandartNews.com

Туризмът и земеделието са двете основни сфери, които дават поминък на местното население в община Каварна. И докато процесите на модернизация на земеделието следват своя естествен път, продиктуван основно от държавната политика, то развитието на туризма в дългосрочен план е в основата на почти всяка дейност на общинска администрация. 

Община Каварна е разположена в най-северната част на българското Черноморие.

Туристическите обектите са концентрирани в крайбрежната зона на общината. Дългосрочната й политика е в областта на инфраструктурата, чистотата, образованието, културата, транспорта, сферата на услугите, които са пряко свързани с туризма. 

Културната програма се обогатява ежегодно. 

Традиционните събития се доразвиват.

Малките населени места в крайбрежните райони са се доказали като културни средища и гордо отстояват своите традиции в провеждането на събития, които имат утвърдена във времето публика. Общинската администрация насърчава тези инициативи, като финансира самодейните дейности на състави, читалища и клубове на своята територия. Основните събития в културната програма на общината са:

  •  Ден град Каварна;
  •  Фестивал на любителските театри;
  •  Фолклорен събор "С песни и танци в Българево";
  •  Джулай морнинг;
  •  Юлски и августовски нощи;
  •  Празник на пъпеша - село Българево;
  •  Джаз под звездите;
  •  Класически уикенд;
  •  Балкански вечери;
  •  Българево Рок;
  •  Празници на морето - Каварна;
  •  Миден и рибен фест - Каварна;
  •   Общобългарски фолклорен събор "С България в сърцето".

Социални услуги

В община Каварна социалната дейност се основава на потребностите от социални услуги, който обхващат уязвими общности и различни възрастови групи от населението. В момента действащи са следните социални услуги:

- Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост (ДПЛУИ) - с. Българево, капацитет 120 места;

- Домашен социален патронаж, с капацитет 130 места, предоставящ комплексна социална услуга по домовете в гр. Каварна и селата на нейната територия;

- "Личен асистент" по Закона за личната помощ и "Асистентска подкрепа", като делегирана от държавата дейност.

- Към момента Община Каварна изпълнява проект "Топъл обяд" за 80 лица най-нуждаещи се на територията и по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027, съфинансирана от Европейски социален фонд плюс. 

Образование

През 2023 г. са извършени ремонти включващи енергоспестяващи мерки по Проект "Реконструкция, оборудване и обзавеждане на СУ "Стефан Караджа" финансиран със средства от ПРСР 2014-2020 г. 

В момента се модернизира и още едно училище по Проект "Модернизация на образователна среда в община Каварна, чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност и това е ОУ "Йордан Йовков" с Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура "Модернизация на образователна среда", финансирана от Национален план за възстановяване и устойчивост.

В предходния мандат изградихме нова спортна площадка чрез проект финансиран със средства от ПРСР 2014-2020г. 

Спорт

На територията на община Каварна развиват дейност спортни клубове два клуба за бойни спортове - карате и кик-бокс, хандбал, два клуба за тенис на корт, корабомоделизъм и футболен клуб. Община Каварна ежегодно заделя средства в своя бюджет и дофинансира спортните клубове. През годините е изградена и функционира система от спортни обекти: стадион, спортна зала, игрища, спортни площадки, физкултурни салони и др. Спортните клубове и сдружения в общината организират, подготовката и представянето на индивидуалните състезатели и отборите в национални и международни състезания, като от своя страна носят за общината много награди и признание за своя труд, от своя страна, общината поддържа всички спортни обекти.

Изградихме и нова спортна площадка за футбол, волейбол и баскетбол по Проект  "Изграждане, оборудване и обзавеждане на спортна инфраструктура в гр. Каварна.

Екология

 От началото на 2023 г., т.е. от предходния мандат събирането и извозването на отпадъците от територията на община Каварна, както и дейностите по почистването на териториите за обществено ползване, включващи ръчно и механизирано метене и миене на улици и площади в населените места, се извършват от общинско предприятие "Чиракман". 

По този начин значително се подобри и оптимизира ефективното, своевременното и екологосъобразното събиране и третиране на отпадъците, както и се повиши качеството на жизнената среда на гражданите. Успяхме да  осигурим необходимите финансови ресурси за поетапното закупуване на специализирана комунална техника, отговаряща на всички европейски стандарти.

Въведохме и нова система за събиране на битовите отпадъци посредством вкопани в земята контейнери. Това подобри естетиката на заобикалящата среда, съвременната визия и чистотата в град Каварна. 

На територията на Община Каварна функционира и система за домашно компостиране на биоразградимите /зелени и хранителни/ отпадъци, като за целта на собствениците на имоти с дворни места бяха предоставени безвъзмездно специализирани съдове -компостери.

По наша инициатива, с решение на Министъра на околната среда и водите, участък "Каварна-област Добрич,  община Каварна" от находище ╒ 100 район "Североизточна България" - подземни води от малмоваланжския водоносен хоризонт с температура, по-висока от 20р С - изключителна държавна собственост, бе предоставен за безвъзмездно ползване и управление на Община Каварна  за срок до 01.01.2036 г. 

С предоставеното от държавата право за безвъзмездно управление и стопанисване на минералните води от посочения участък, ще се реализира политиката на Община Каварна за ползване на минералната вода в интерес на гражданите и местния бизнес, за икономическото развитие на общината, както и за комплексното и оптимално използване на водния ресурс.

Част от предстоящите, приключилите и в процес на изпълнение проекти са: 

 "Доизграждане на Уличен водопровод и улична мрежа по улиците "Андрей Василев-Амира", ул."Андрей Василев-Амира", ул."Христо Смирненски", ул."Христо Ботев", изпълнихме и основни ремонтни дейности на улици свързващи централна градска част с крайбрежна зона на град Каварна, ул. "Черноморска", ул. "Гларус" части от ул. "Георги Кирков", ул. "Любен Каравелов", ул."Христо Ботев", ул."Сава Ганчев"; като бяха подменени, водопроводи, изградена бе канализация подменено улично осветление, обособени паркоместа и др. от съпътстващата инфраструктура.

Изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа е специализирани социални услуги за лица с увреждания - изграждане на нова сградна инфраструктура и оборудването й за предоставяне на социални услуги в общността за възрастни гора с умствени проблеми, настанени към момента на територията на Община Каварна.

Продължават и мерките за изграждане, разширяване и/или надграждане на общински регионални системи за разделно събиране на и рециклиране на биоразградими отпадъци - изграждане на компостираща инсталация за зелени отпадъци и за други биоразградими такива.

В почти всички малки населени места и в града подменихме детските съоръжения обособихме и нови кътове за отдих, като продължаваме да работим в тази посока.
В местността Иканталъка  в предходния мандат изцяло ремонтирахме две улици "Тиризис" и "Емона", тъй като тази местност е една от туристическите дестинации на Каварна. Чрез ремонтите дейности реновирахме всички настилки, изградихме улично осветление с цел да се предложи безопасно и модерно пребиваване на туристите и жителите на общината.
Обособихме места  за паркиране чрез благоустрояване на пространствата около блоковете. Работата продължава и сега, като предстои на три жилищни блока да изпълним енергоспестяващи мерки.

Подготвяме инвестиционни проекти за кандидатстване за финансиране чрез различните финансови инструменти,Е ПВУ/План за възстановяване и устойчивост/, програми, фондове и др. възможности за осигуряване финансов ресурс.

Предстоят и ремонти по улици и паркове за в бъдеще, като за част от тях вече има и осигурено финансиране.

Община Каварна чрез нейната администрация, работи на пълни обороти за изпълнение на цели, които да доведат до предоставяне на възможности  за развитие на бизнес, инвестиции, туризъм и подобаваща среда за живот и пребиваване. Това е причината да останеш и да бъдеш част от този жив организъм - Община Каварна, макар и на края на картата, далеч от столицата.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай