Видин - дипломация и мост към света

Видин - дипломация и мост към света | StandartNews.com

Визията на кмета на Видин д-р Цветан Ценков и неговия екип за развитие на общината винаги е била свързана с "отваряне" на града и региона към Балканите, Европа и света, активна международна политика и установяването и поддържането на широк спектър от двустранни отношения с редица държави - потенциални стратегически партньори.

Важна част от усилията в тази насока са поканите към чуждестранните дипломати да посетят Видин и да се запознаят пряко както с неговите забележителности, така и с възможностите, които предлага той за инвестиции. В действията си градоначалникът се ръководи от стратегическото местоположение на Видин на границата между 3 държави - България, Румъния и Сърбия, което обуславя следването на подобна линия.  

Видин посрещна Негово Превъзходителство извънредния и пълномощен посланик на Съединените американски щати у нас - Кенет Мертен. Акцент в разговорите бяха възможностите за развитие на местната икономика и повишаването на качеството на живот на жителите. Бяха обсъдени въпроси, свързани с културния обмен и реализацията на съвместни проекти в различни области. 

Във Видин бе и неговият предшественик Херо Мустафа, което е знак за последователността в дейността на ръководството на общината. С нея бяха обсъдени различни инициативи в сферата на образованието и туризма. 

Поддържането на високо ниво на сътрудничество с колективни политико-икономически и военно-отбранителни системи, каквито са ЕС и НАТО, е задължение, произтичащо от членството на нашата страна в тях, и е ключов фактор за развитието ни и позиционирането ни сред останалите държави на Стария континент. 

В тази връзка кметът на община Видин д-р Цветан Ценков посрещна еврокомисаря по сближаване и реформи Луиза Ферейра в Европейската комисия мандат 2019 - 2024 година. Тя посети Сграда на годината 2020 - Средно училище "Цар Симеон Велики" и редица други места. По време на визитата бяха обсъдени възможностите за реализация на проекти по Структурните фондове и Кохезиония фонд на ЕС и перспективите за развитие на промишлеността и земеделието, най-вече овощарство и зеленчукопроизводство, както и потенциала на региона ни за изграждане на Балканска плодово-зеленчукова борса. 

Цветан Ценков бе домакин и на визитата на посланика на Руската федерация у нас Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова. Тя изрази изключителната си благодарност за поддържането на Руските гробища във Видин, чието състояние е най-доброто в цяла Европа.Обсъдено беше бъдещо сътрудничество в областта на културата, изкуството и туризма, наред с икономиката и индустрията.

След реставрирането на Синагогата и превръщането й в Културен център "Жул Паскин", във Видин пристигна Негово Превъзходителство Йорам Елрон, посланик на Държавата Израел в България. В срещата бе изразено общото мнение, че Сграда на годината 2022, за каквато бе обявена Синагогата в класацията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, е предпоставка за увеличаване на потока туристи от еврейската общност в глобален мащаб. 

Доктор Цветан Ценков прие във Видин Н. Пр. Желко Йович, посланик на Република Сърбия в България. Фокус на двустранните разговори бе изпълнението на проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество, възможностите за инвестиции и подобряване на инфраструктурата Специално внимание бе обърнато на алтернативите за привличане на туристи в региона и създаване на общи туристически пакети.

Видин беше посетен и от Нейно Превъзходителство Бръндуша Йоана Предеску, извънреден и пълномощен посланик на Румъния. Сред основните теми на разговорите бе по-нататъшното развитие на автомобилната и железопътната инфраструктура от двете страни на Дунав мост 2 между градовете Видин и Калафат, запазване, разширяване и надграждане на културния обмен, възстановяване на почетната консулска служба и създаване на румънски информационен център. Особен акцент бе поставен на образованието във връзка с обучението на български студенти в румънски университети, както и на здравеопазването и необходимостта от осигуряване на медицински специалисти - висш и среден медицински персонал и парамедици, чиято липса през последните години във Видинския край е осезателна. 

Визита във Видин направи и японският посланик Хироши Нарахира. По време на срещата бяха обсъдени възможностите за изграждане на индустриална зона с финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост, която би могла да представлява интерес за японския бизнес и компании от Страната на изгряващото слънце. И тук, като безусловно предимство на региона бе изтъкнато прочутото българско кисело мляко и факта, че базата, в която то се произвежда, е именно във Видин. Японският първи дипломат се ангажира с последващи стъпки за развитието контакти в различни области - политика, икономика, култура, спорт, туризъм.

Гост на Видин беше и посланикът на Аржентина Н. Пр. Алфредо Атанасоф. Визитата бе съпътствана от богата културна програма, а по време на разговорите бе обсъдена възможността за засилване на търговския стокообмен.  

Видинският градоначалник бе домакин и на среща с Н. Пр. Майкъл Форбс, извънреден и пълномощен посланик на Ирландия у нас. По време на разговорите бяха обсъдени бъдещи бизнес отношения. Специално внимание бе обърнато на инвестициите, които се реализират в региона, сред които е и строителството на магистралния път до София. 

Видин е посещаван от посланиците на Унгария, заради убежището, което градът е дал на един от нейните национални герои. Последната визита бе на Негово Превъзходителство Миклош Борош. 

По време на срещата с ръководството на общината бяха обсъдени възможностите за сътрудничество на основата на вече утвърдени инициативи с посредничеството на Унгарския културен институт в България.

Д-р Ценков посрещна извънредния и пълномощен посланик на Босна и Херцеговина у нас Н. Пр. Здравко Бегович. В разговорите бяха обсъдени основно теми, свързани с възможностите за културно сътрудничество, за бизнес и туризъм. 

Видин бе посетен и от посланика на Турция Нейно Превъзходителство Айлин Секизкьок. 

Бяха обсъдени възможностите за развитие на туризма въз основа на културно-историческо наследство. 

Д-р Цветан Ценков посрещна във Видин и Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, посланик на Кралство Испания у нас. Посещението бе във връзка със спортно-социалното училище на Фондация "Реал Мадрид", създадено преди няколко години в града. Във фокуса на разговорите бяха спортът и младежките дейности. 

Посланикът на друга водеща западноевропейска държава - Франция, също посети Видин. Нейно Превъзходителство Флоранс Робин бе посрещната от заместник-кмета Борислава Борисова, която презентира потенциала на общината за инвестиции и съвместни начинания. 

Кметът на община Видин д-р Цветан Ценков проведе съвместна среща с Н.Пр. Мариос Кундуридис - посланик на Кипър, Н.Пр. Анжей Франгеш - посланик на Словения и Н.Пр. Мануел Корчек - посланик на Словакия. Форматът на визитата им бе разширен и със среща с представители на бизнеса и неправителствения сектор с оглед за реализиране на бъдещи идеи и инициативи. Обсъдени бяха условията за развитие на отношенията с трите държави, с фокус върху инвестициите, туризма и културния обмен. 

Видин набира популярност в глобализиращия се свят, давайки ясна заявка, че е открит за международни контакти с цел реализиране на преки инвестиции в региона. 
С проактивната си политика община Видин подпомага усилията на държавно ниво в това направление и хармонизира действията си с тези на правителството и парламента, но и на Европейския съюз, за сближаването на регионите (кохезия), което е още един добър знак и правилно послание към потенциалните партньори. 
Община Видин ще продължи да следва тази своя политика и занапред в името на по-доброто бъдеще на своите жители.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай