Петко Николов: Поставяме акцент върху развитието на регионите и връщането на младите хора

Пример за продължаваща бедност в България, но и в целия Европейски съюз, са областите в Северозападна България

Петко Николов: Поставяме акцент върху развитието на регионите и връщането на младите хора | StandartNews.com

Демографията има много значимо място в настоящето и бъдещето на нашата страна, а подобряването на демографското положение в България е свързано с равномерно развитие на икономическите региони. Това заяви служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов при откриването на форума "Демографското бъдеще на България - инвестиции в технологии, инфраструктура и човешкия капитал", организиран от Стандарт Медия.

Той припомни, че почти две трети от малките и средните предприятия (МСП) са разположени в 5 региона на страната - София, Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград, а половината от добавената стойност на произведената продукция е дефинирана в Югозападния район, където делът на София е над 42-43% от общата добавена стойност. Най-слабо развит е Северозападният район с дял от малко над 5% от общата добавена стойност. Николов изрази съжаление, че това продължава да е най-бедният регион не само в България, а в ЕС.

Съответно сред приоритетите на Министерството на икономиката и индустрията са оптималното развитие на различните региони у нас, създаване на условия за бизнес в по-малките населени места, задържане на хората и недопускане на влошаване на демографското състояние в тези места, подчерта Николов.

Той лансира и идеята за създаване на цяла индустриална екосистема в България. Това включва основаването, поддържането и развитието на индустриални паркове навсякъде в страната. По този начин ще се улеснят и чуждестранните инвестиции, чиито приток е от първостепенно значение.

Независимо от динамичното развитие, подхранвано в най-голяма степен от дигитализацията, хората си остават основния ресурс, с който трябва да се съобразява нашите усилия, посочи министърът, за когото това е национален приоритет. Страната трябва да съумее да развива и инвестира в бъдещия човешки капитал, категоричен бе той, насочвайки вниманието и към образователната система в страната.

Национален приоритет на Министерството на икономиката и индустрията е и подкрепата за малките и средните предприятия, което е в добавка към привличането на чужди инвестиции и разширяване на пазарите за български производители по света.

Николов призова за прилагането на мерки за повишаване на качеството на човешките ресурси, защото основен проблем пред инвеститорите е намирането на подходящи кадри.

Задържането на хората в България чрез разкриване на нови работни места и повишаването на доверието в страната навън ще помогнат за връщане в България на хората от чужбина, където понастоящем те живеят и работят. Младите хора ще се връщат в родината, ако имат интерес към нея, а този интерес се поражда от възможностите за личностно и професионално развитие, посочи министърът.

Той допълни, че целта им е да повишат доверието в страната, да увеличат чуждестранните инвестиции, което би било предпоставка за връщането на много хора от чужбина, които понастоящем живеят и работят там. "Без съмнение, когато институциите и бизнесът обединим усилията си, ще успеем да убедим и младите хора да се връщат в родината", каза икономическият министър.

По думите му в средносрочен план се обмислят активни програми за дуално образование и обучение, които би трябвало да бъдат насочени с приоритет в районите, в които трябва да се създадат нови работни места, райони, които са в състояние да променят своя икономически профил.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай