Форумът на "Стандарт"! Зам.-министър разкри кои професии няма да засегне изкуственият интелект

За да се съживят регионите, трябва да се развива инфраструктурата - транспортна, здравна, образователна, социална

Форумът на "Стандарт"! Зам.-министър разкри кои професии няма да засегне изкуственият интелект | StandartNews.com

Индивидуален план за всеки старозагорец, който работи във въглищната индустрия, но му предстои да бъде засегнат от трансформацията на сектора, гарантира социалното министерство чрез експертите си в областта. Това съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Румяна Петкова по време на дискусията „Демография, дигитализация, образование”, организирана в Града на липите от „Стандарт” и общината.

ВИЖ ОЩЕ: Демографското бъдеще на Стара Загора! IT град с култура и туризъм

ВИЖ ОЩЕ: Радостин Танев пред СТАНДАРТ: Стратегически инвеститори влизат в Стара Загора

Има много професии, които могат да бъдат повлияни от изкуствения интелект, но той никога няма да замени емпатията, работата в екип, творческият заряд. Изкуственият интелект е неприложим при изисквания за физическа сръчност и творческо мислене, а също така и в земеделието, сигурността, противопожарното дело, категорична бе Петкова.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова с формула за демографско бъдеще в Стара Загора

Той няма да може да замени и хората без квалификация, които имат професии, изискващи физически труд, допълни тя. 

За една година броят на безработните в Стара Загора се е увеличил само 264 лица. Работа в областта може да се намери. В Следващите години ще се търсят 9 000 квалифицирани кадри, 4200 специалисти с квалификация, 2700 без квалификация в преработващата и добивната индустрии, в строителството, в преработващата сфера.

ВИЖ ОЩЕ: Меморандум за демографското бъдеще на България и 20 предложения влизат в парламента

Решенията за демографско бъдеще на региона и на страната не са помощи и обезщетения. Те винаги ще са в размер, който не може да мотивира младите семейства да имат деца, каза Румяна Петкова.

За да се съживят регионите, трябва да се развива инфраструктурата - транспортна, здравна, образователна, социална, категорична бе зам.-министър Петкова. 

Бюджетът ще разчита на все по-малко хора в трудоспособна възраст. В момента 100 души осигуряват 61 пенсионери, деца и безработни. През 2030 година цифрата на зависимите от социална подкрепа ще е почти 80 души.

Какви са решенията? Според данни на Международната организация на труда няма риск за работните места заради дигитализацията. 

Автоматизацията, която променяше пазара на труда, сега не влияе в така степен. 

Днес изкуственият интелект създава риск за професиите с умствен труд. Но въпреки това само 4 процента от жените и 2 % от мъжете са засегнати от навлизането на изкуствения интелект на пазара на труда, каза Румяна Петкова.

През 2019 г. екип от български учени е направил по поръчка на МТСП проучване за дългосрочните прогнози за пазара на труда у нас. Очаква се спадът в заетостта до края на 2024 да е 6 %.

Промените на пазара на труда ще се случват все по-бързо. Трябва да приемем мисълта за образование през целия живот. Да се учим сами да търсим информация и достоверни източници за нея, каза Петкова. 

Инвестициите в човешкия капитал са най-доброто решение, категорична бе тя.
 
Социалното министерство е убедено в необходимостта от адаптиране на учебните програми в средното и висшето образование, за да отговарят подготвените специалисти на очакванията на работодателите.

Така оптимистичният сценарий за демографското бъдеще на България предвижда по-малко хора с висше образование да заемат работни позиции, предназначени за кадри с по-ниска квалификация.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай