Красимир Вълчев: Високите заплати – първа стъпка за демографско развитие

Живеем в ера на дълбоки и непредвидими дигитални трансформации, каза бившият министър

Красимир Вълчев: Високите заплати – първа стъпка за демографско развитие | StandartNews.com

Високите заплати са първата и най-важна стъпка за демографското бъдеще не само на Стара Загора, но и на цяла България. Това заяви председателят на парламентарната комисия по образование Красимир Вълчев, бивш министър на образованието от ГЕРБ, по време на форума „Демография, дигитализация, образование”, който „Стандарт” организира в Града на липите, съвместно с общината.

ВИЖ ОЩЕ: Радостин Танев пред СТАНДАРТ: Стратегически инвеститори влизат в Стара Загора

ВИЖ ОЩЕ: Форумът на "Стандарт"! Бойко Таков зарадва 300 компании с добра новина

Основният фактор, който задържа хората на едно място са високодоходните работни места, категоричен бе Вълчев.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова с формула за демографско бъдеще в Стара Загора

Живеем в ера на дълбоки и непредвидими дигитални трансформации. Въпрос за 1 трилион долара е на какви умения трябва да подготвим децата, за да се впишат в тези трансформации, каза Вълчев.

ВИЖ ОЩЕ: Меморандум за демографското бъдеще на България и 20 предложения влизат в парламента

ВИЖ ОЩЕ: Демографското бъдеще на Стара Загора! IT град с култура и туризъм

Противно на повечето мнения у нас, той е категоричен: децата трябва да бъдат по-добре подготвени на хуманитарно, отколкото на дигитално ниво.

Има много места с хубави детски градини и училища, в които няма високодоходни работни места. Но там, където ги има, демографската тенденция се обръща, хората остават, каза Вълчев.

Той съобщи и цифрата, при която демографската тенденция се обръща. Това става, когато работната заплата в дадено населено място стигне 70% от общоевропейските доходи. Сега средно у нас процентът е 64. IT-секторът задържа хората в по-малките населени места. Но индустрията с висока добавена стойност е тази, която създава високодоходни работни места. Затова основната мярка за демографско бъдеще е привличането на инвеститори, каза Красимир Вълчев.

Има три функционални зависимости между образование и демография. Имаме намаление на раждаемостта в ромските общности. Три пъти по-малка безработици в тези маргинални групи, отколкото преди 20 години. 
Коефициентът на плодовитост се вдига. През 1988 г. той е бил 1,68, сега е 1,72, съобщи народният представител от ГЕРБ. 

Ние сме на пето място в Европа по коефициент на плодовитост, не на последно, както се твърди. Всички европейски държави имат тези проблеми, каза депутатът. 

Той отчете и факторът миграция. Ако тези хора не бяха емигрирали, сега в България щяха дасе раждат 80 000 деца годишно, а не 60 000. Консервативният начин на живот и консервативните семейни ценности дават по-висока раждаемост, а либералните, каза Красимир Вълчев.

Три пъти днешните деца ще сменят професиите си до края на своя живот, като всяка следваща, ще е коренно различна, каза бившият министър на образованието. 

Затова според него колкото по-солидна хуманитарна основа имат децата, толкова по-добре ще се вписват в работната среда с изкуствен интелект. Хората ще допълват хуманитарните умения, които изкуственият интелект няма, каза Вълчев.

И даде съвет на родителите: "На малките деца трябва да скрием екраните. Едно от най-важните умения днес е концентрацията. За да ги подготвим за дигиталния свят, трябва да им скрием екраните, парадоксално, но факт". 

Всички учебни планове и програми трябва да са интердисциплинарни, защото професиите на  бъдещето ще изискват по-широка подготовка. Не по-специализирани, а по комплексни умения трябва да имат децата. Нужна е по-тясна връзка между техническите и хуманитарни специалности.

Според Вълчев парадигмата на съвременното образование се обръща. Ако доскоро тя бе триъгълник с остър връх на специализация, сега вече е трапец, чиято горна страна предполага много и разнопосочни умения.  

Инвеститорите идват в Стара Загора и се отказват поради липса на хора. Въпросът е, може ли преди да са се разбягали хората, да намерим инвеститори, които дават видокодоходни работни места. Затова и общината развива индустриалните зони и увеличава приема в технически специалности, каза Красимир Вълчев.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай