На форума на "Стандарт"! Голяма новина от МОН за дуалното обучение

Мярка срещу демографската киза

На форума на "Стандарт"! Голяма новина от МОН за дуалното обучение | StandartNews.com

"Поздравявам  всички с настъпването на новата учебна година".  Това заяви Наталия Михалевска, началник на кабинета на министъра на образованието и науката, на форума „Демография, дигитализация, образование”, който „Стандарт” проведе в Стара Загора съвместно с общината.

ВИЖ ОЩЕ: Радостин Танев пред СТАНДАРТ: Стратегически инвеститори влизат в Стара Загора

Министерството на  образованието и науката  счита, че  са нужни  интегрирани политики и решения за справянето с демографията. 

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова с формула за демографско бъдеще в Стара Загора

Над 16 хиляди са върнатите ученици в училищата система, но основното е  съвместна работа със заинтересованите страни. Само така можем да постигнем резултати, каза Михалевска. 4-5 годишните е още по-важно е да бъдат приобщени и въведени в училищната система, каза още тя.

ВИЖ ОЩЕ: Меморандум за демографското бъдеще на България и 20 предложения влизат в парламента

Наталия Михалевска изтъкна необходимостта  да ходят редовно на училище, защото това ще им донесе усвояване на знания, социализация и още много ползи. 

ВИЖ ОЩЕ: Демографското бъдеще на Стара Загора! IT град с култура и туризъм

Започна да се променя визията на професионалното обучение, каза тя. МОН  смята, че дуалното обучение не е достатъчно развито и приобщено. Затова и промените в закона, които направихме са доста по-гъвкави, осигуряващи по-добри условия, изтъкна Михаленска. 

ВИЖ ОЩЕ: Форумът на "Стандарт"! Бойко Таков зарадва 300 компании с добра новина

Тази година за първи път стартира проект за дуално обучение във висшите училища. То е свързано с 20 часа работа седмично, като фирмите плащат таксите на студентите, но им имат възможност да работят.

МОН финансира младежки центрове в цялата страна, които са важни за развитието на младото поколение. 

Ние се стремим да направим по-дългосрочни умения с включването в образователната система. Ние сме изправни пред революционна система след пандемията, вече учениците е трудно да бъдат мотивирани да учат, каза началникът на кабинета на министър Галин Цоков. 

ВИЖ ОЩЕ: Форумът на "Стандарт"! Етрополе даде рецептата срещу демографската криза /ОБЗОР/

Започнахме да мислим за приобщаване за работа с изкуствен интелект. Искаме да развием уменията за дигиталзация, иновации, но и междуличностите умения, каза още тя. 

Училището, което направихме в Стара Загора е доказателство за това, че нещата трябва да се случват, категорична бе Мхалевска.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай