Калоян Паргов развенча голям мит за демографията

Каза на какво държи най-много българинът. Не са заплатите

Калоян Паргов развенча голям мит за демографията | StandartNews.com

Образованието и демографията са пряко свързани. Това каза Калоян Паргов, председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи, по време на форума "Демография, дигитализация, образование", проведен от "Стандарт" в Става Загора съвместно с общината.

ВИЖ ОЩЕ: Демографското бъдеще на Стара Загора! IT град с култура и туризъм

ВИЖ ОЩЕ: Радостин Танев пред СТАНДАРТ: Стратегически инвеститори влизат в Стара Загора

Преди една година направихме подобна среща на днешната и подписахме меморандум с 24 конкретни предложения за мерки. Участваха двата синдиката в образованието, председателят на парламентарната комисия по образование Красимир Вълчев. Тогава казахме, че образованието е ключ за решаване на демографските проблеми, разказа Паргов.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова с формула за демографско бъдеще в Стара Загора

ВИЖ ОЩЕ: Меморандум за демографското бъдеще на България и 20 предложения влизат в парламента

Най-важното предложение, което форумът на СИНПИ и конференциите на "Стандарт" за демографското бъдеще дават до този момент, е всеки закон да има задължителна оценка за въздействие върху демографските тенденции.

Калоян Паргов опонира на Красимир Вълчев, който изрази убеждението си, че първият фактор за решаване на демографските проблеми са восокодоходните работни места.
 
Изследване на СИНПИ съвместно с НСИ по повод на миграцията установи, че доходите не са ключовият проблем. Те са на 4 място за хората.
На първо са природата и климата, следват традициите, особено в по-малките населени места, на трето място са хората, с които живееш, техният характер. Спокойствието и сигурността са друг критерий, на който хората държат, за да останат в дадено населено място, съобщи Паргов.

Раждаемостта у нас вече е над средното ниво. Но пролемът със смъртността остава сериозен, допълни политикът.

Той е категоричен, че материалната база на училищата трябва спешно да се подобри, а моделът "парите следват ученика" да се ликвидира и средствата да се дават за качество на образованието.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай