Фондът на фондовете с голяма новина за бизнеса. Нови 200 милиона

Росен Йорданов съобщи и програма за 32 милиона за образование

Фондът на фондовете с голяма новина за бизнеса. Нови 200 милиона | StandartNews.com

* Росен Йорданов съобщи за нови 200 млн. лева публичен ресурс за реинвестиране от възстановени средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, както и предстоящи 32 млн. лева публичен ресурс по Програма „Образование“.

"В края на 2023 година изтече периодът на инвестиране по Програмен период 2014-2020 год., където Фонда на фондовете има сключени споразумения с финансови посредници, посредством които достигнаха до предприятията средства в размер на над 2 милиарда лева, от които 1 милиард лева е публичния ресурс. Това са реални средства достигнали до повече от 3500 предприятия". Това заяви Росен Йорданов, заместник-ръководител “Дългови финансови инструменти” във „Фонд  мениджър на финансовите инструменти в България" ЕАД. Това стана по време на форума „Демография, дигитализация, образование”, който „Стандарт” организира в Стара Загора съвместно с общината.

Красимир Вълчев: Високите заплати – първа стъпка за демографско развитие

От следващия месец се очаква възлагането на нови 200 милиона лева публичен ресурс от възстановени средства, които ще започнат да достигат до крайните получатели чрез Фондовете за градско развитие и финансовите посредници по Оперативна програма „Региони в растеж“ и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Към момента в Програмен период 2021 – 2027 год., фонда има сключени финансови споразумения с управляващите органи и съответно възложени четири мандата за структуриране и управление на финансови инструменти, каза Г-н Йорданов в т.ч.

Научни изследвания и дигитализация в това число и създаването и развитието на индустриални стартъп системи.
Програма за развитие на регионите с бюджет от около 500 милиона лева и целеви групи за подкрепа: предприятия, здравни и висши учебни заведения; общини и др. публични структури; сдружения на собствениците, ползватели на жилища и др.

Демографското бъдеще! Кадрите - проблем № 1 за туризма в Стара Загора

Иновации и конкурентоспособност в т.ч. Финансов инструмент за Дигитализация с бюджет от около 89 милиона лева, който е в подкрепа на предприятия, които изпитват затруднения за осигуряване на финансиране на проекти, свързани с дигитализация в т.ч. внедряване или създаване и разработване на проекти за цифрови технологии, поради: липса на достатъчно обезпечение, по-висок кредитен риск, възпиращи ценови условия на финансирането спрямо на възвръщаемостта на проект;
Програма „Образование“ в т.ч. дългови и дялови финансови инструменти, с бюджет в размер на 32 милиона лева и целеви групи студенти, докторанти и преподаватели във висши училища. Целта е да се подпомогне стартирането на собствен бизнес и предприемачески дейности, както и да се осигури финансиране при добри условия за самонаемане и бърз, и фокусиран преход от висше образование към заетост, без изискване за самоучастие.

Демографското бъдеще на Стара Загора! IT град с култура и туризъм

Очакваме съвсем скоро да бъдат обявявени обществените поръчки за избор на финансови посредници, след което и максимално бързо да се осъществи предоставянето на финансиране на предприятията.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай