Наталия Митева: Нужен е равен достъп до качествено образование

Трябват инвестиции и развитие на човешкия потенциал

Наталия Митева: Нужен е равен достъп до качествено образование | StandartNews.com

Важно е осигуряване на равен достъп до качествено образование.  Това заяви зам.-министър на образованието Наталия Митева, по време на  форума на "Стандарт" "Демографското бъдеще на България". 

Човешкият ресурс е ключов фактор за успешно бъдеще на младите и наша цел е да подходим с внимание към развитието и инвестициите в човешкия капитал, да обърнем внимание адекватна ли е образователна система на случващото се в глобалния свят, да възпитаваме младите хора като активни граждани, които се борят с дезинформацията, добави Митева.

По думите ѝ само 30% от децата могат да разграничават факти от неистини. Според нея децата и младите хора трябва да имат и човещината, и адекватните социални и емоционални умения, за да могат да регулират собствените си емоции и активно и емпатичино да си взаимодействат с други хора в обществото.

Сред предизвикателства пред образователната система са: изграждането на дигитални умения, проявяване на емпатия и активно взаимодействие с другите хора в обществото. 

Приоритет на министерството е създаване на образование, което е близо до бизнеса, създаване на нови адекватни програми, професионално образование, дигитализацията. Ще се използват всички инструменти за приобщаване в образованието, заключи Наталия Митева. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай