Галя Кондева: Нужна ни е национална детска стратегия

За първи път са отделени средства за провеждане на скринингови програми, каза министърът на здравеопазването

Галя Кондева: Нужна ни е национална детска стратегия | StandartNews.com

Изисква се устойчива политика и дългосрочна визия, която ще бъде устойчива във времето. Това заяви д-р Галя Кондева, министър на здравеопопазването, по време на форума на "Стандарт" "Демографското бъдеще на България".

"Стандарт" събра на една маса трима министри, двама зам.-министри, шефове на агенции, представители на БАН, на университетите, на бизнеса, синдикатите, неправителствените организации и медии, за да представи всички гледни точки по решаването на проблема на проблемите - демографската криза.

По думите на д-р Кондева, устойчивите политики трябва да са последователни във времето и да не се влияят от политическата конюнктура.

"В Министерството на здравеопазването работим усилено по създаването на дългосрочна визия за развитието на системата, поставяйки фокус върху подобряването на здравната среда", каза още тя. И уточни, че това е залегнало и в Националната здравна стратегия 2030 г., а целта е България да е държава, създаваща оптимални условия за реализация на пълния здравен потенциал на гражданите през целия им живот. "Поставяме акцент върху превенцията, профилактиката и промоцията на здравето", каза още д-р Кондева и припомни, че през тази година за първи път в областта на профилактиката има осигурени целеви 15 млн. лв.  

Средствата са предвидени за организиране и провеждане на скрининг на заболявания, свързани с детското здраве и репродуктивното здраве на жените – неонатален скрининг и скрининг на злокачествени новообразувания на шийката на матката, посочи още д-р Кондева и добави, че ракът на маточната шийка е втори по честота сред жените до 40-годишна възраст.

"Резултатите, които ще се постигнат със стратегията, са намаляване на високия ръст на хронични незаразни болести и онкологични заболявания, които от своя страна са социално, икономическо и психологическо бреме за заболелите и техните семейства", добави д-р Кондева.

"Всички тези програми и стратегии изграждат дългосрочната визия за приоритетите на българското здравеопазване и доказват необходимостта от устойчиви политики", заключи д-р Кондева.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай