Форумът на "Стандарт"! Етрополе даде рецептата срещу демографската криза /ОБЗОР/

Високи доходи, качествено образование и здравеопазване са ключовете за развитието на регионите

Форумът на "Стандарт"! Етрополе даде рецептата срещу демографската криза /ОБЗОР/ | StandartNews.com

* Високи доходи, качествено образование и здравеопазване са ключовете за развитието на регионите

Етрополе даде рецептата за решаване на проблема на проблемите в България -  демографската криза. Красивият град реализира най-успешната формула за демографско бъдеще на регионите. За да се развиват те, са нужни пет мерки: голям инвеститор, стабилни работни места с достойни доходи, европейско образование, модерно здравеопазване и условия за спорт, които да гарантират качествен и природосъобразен начин на живот.

Всичко това събрано накуп го има в Етрополе, показа дискусията на "Стандарт" "Демографското бъдеще на регионите", която се проведе в града съвместно с "Елаците-Мед", част от групата "Геотехмин" и общината под ръководството на кмета инж. Владимир Александров. Компанията еталон в ъблгарската икономика осигурява заетост с 37% по-високи заплати от средните в страната, в града е една от най-добрите болници, а легендите на българския спорт Христо Стоичков и Таня Богомилова правят от Етрополе спортен град, люлка на нови олимпийски шампиони.

По време на дискусията голямата ни звезда Христо Стоичков стана едно от лицата на кампанията на "Стандарт" „Демографското бъдеще на регионите”. Той участва на форума в Етрополе и сподели своите виждания и опит за възпитанието на децата, развитието на спорта и бъдещето на града.

В Етрополе Камата има детско-юношеска футболна школа, носеща неговото име, която отвори врати през 2008 г. Тя е напълно безплатна, като децата спят в общежитието. "В моята школа, в която сега има 86 деца, държа на дисциплината. След 9 часа вечерта телефоните се прибират. Аз съм се хранил на една маса с тези деца, разхождал съм се с тях, карам ги да посещават манастира, да научат историята. Защото всичко започва с история - не можеш просто да целуваш герба, ако не знаеш историята", категоричен бе големият българин. Той разказа, че в Етрополе са идвали световни и олимпийски шампиони, а от града са излезли над 20 шампиона. "За мен по-голямо щастие от това няма. Благодаря на всички кметове от 2004 г. насам, които са ми давали всичко, което съм поискал", каза още Стоичков. И заключи: "България е пълна с диаманти. Трябва само да ги полираме".  

ВИЖ ОЩЕ: Христо Стоичков на форума на "Стандарт": България е пълна с диаманти, трябва само да ги полираме


Дискусията в Етрополе, която се реализира с подкрепата на "Геотехмин", е част от националния проект „Демографското бъдеще на България – инвестиции в технологии, инфраструктура и човешкия капитал“, в рамките на голямата национална кампанията „Да! На българската икономика“, която „Стандарт“ организира и провежда за 8-ма поредна година. 

Форумът в сряда събра представители на изпълнителната, законодателната, местната власт, на бизнеса и научните среди, за да начертае план за развитие на областта и да посочи конкретни мерки за справянето с големия проблем - намаляването на населението. 

"Всички много добре знаем катастрофалната статистика иза най-голямата смъртност в Европа. В това число и детска. За обезлюдяването на стотиците села, за затворените училища, за недостъпното здравеопазване. За липсата на нормална свързаност по основни вътрешни артерии", начерта основните проблеми издателят и главен редактор на „Стандарт” Славка Бозукова, която бе модератор на конференцията.

"Резултатът  от всичко това не само го виждаме – усещаме го със сърцето. Почти 3 милиона българи вече живеят в чужбина и със сигурност ние сме единствената страна в ЕС, която няма ясна и дългосрочна стратегия за демографията, а оттам и план как да намалим засиления еднопосочен трафик на Терминал 2", допълни тя.
Г-жа Бозукова посочи, че за решаването на проблема е нужна дългосрочна стратегия, която държавата няма как да напише сама, особено в  обърканото време, в което живеем. Тя отбеляза, че в годината, която за Европа е година на демографията и всички държави си внасят приоритетите – социални, икономически, демографски, ние сме сменили три правителства, две от които служебни и сме на прага на 7-мите избори, след които отново стискаме палци да има редовен кабинет, но без да сме много уверени в това. "Каква стратегия очакваме от временната власт", риторично попита главният редактор на "Стандарт".

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: 3 млн. българи заминаха, усещаме демографската криза със сърцето си

Участниците в дискусията бяха единодушни, че за решаване на проблема са нужни всеобщи усилия. И начертаха приоритетите, които ще развиват регионите и ще спрат обезлюдяването на селищата - най-важните са високи доходи, качествено образование и достъпно здравеопазване.

Етрополе, за разлика от много други селища в България, има шанса, че там инвеститор и основен работодател е голяма компания - "Елаците-Мед". Тя осигурява 2080 работни места, а средната брутна заплата в компанията изпреварва  със с 37% тази в страната и със 150% възнагражденията в частния бизнес в общината. За 2023 г. средната брутна заплата е  2750 лв., посочи Доминик Хамерс, изпълнителен директор на "Геотехмин" и член на Надзорния съвет на "Елаците-Мед". 
 

ВИЖ ОЩЕ: Доминик Хамерс, "Геотехмин": Средната ни заплата е с 37% по-висока от тази в страната

ВИЖ ОЩЕ: Драгомир Драганов, "Елаците-Мед": Приоритет е да гарантираме работа на хората в следващите 17 години


Безработицата в региона е около 5%, 14% от населението са до 14 години, в трудоспособна възраст са 62%, а над 65 г. - 24%, очерта картината кметът на Етрополе инж. Владимир Александров. Той направи сравнение и със съседните общини - собствените общински приходи на човек в Етрополе са 703 лв.,  жителите на Челопеч разполагат с 5564 лв., на Столична община - с 749 лв., на Правец - с 478 лв. и на Ботевград - с 404 лв. На 1000 души от населението в Етрополе се падат 89 ученици, като първенец сред околните общини по този показател е Челопеч - 206. Сред приоритетите на кмета е и в Етрополе да има повече ученици, както и училище с висок рейтинг.
Една от най-големите болници в София област е в нашата община, похвали се инж. Александров.
Според статистиката за здравеопазването, един лекар в Етрополе отговаря за 240 пациенти, като лекарите в Ботевград са по-малко. Здравното обслужване също трябва да бъде развито, посочи кметът. Образованието и запазването на работните места са моите приоритети, категоричен е инж. Александров.

ВИЖ ОЩЕ: Форумът на "Стандарт"! Кметът на Етрополе с голяма новина - спортна база по плуване


"Образованието е инвестиция, която се възвръща най-бързо. То е ключово за справяне с демографската криза", заяви Таня Михайлова, зам.-министър на образованието. Тя посочи, че професионалното образование не е ограничаващо, то дава поне две възможности - за продължаване на развитието в университет или започване на работа. Михайлова посочи, че има много предизвикателства пред образованието на национално ниво, но се прави всичко възможно за поддържане на училищата и осигуряване на качество.

ВИЖ ОЩЕ: Таня Михайлова на форума на "Стандарт": Образованието е инвестиция, която се възвръща най-бързо

Заместник-министърът на икономиката и индустрията инж. Николай Павлов пък постави акцент върху икономическото развитие на регионите. Той посочи, че негативните демографски тенденции са налични във всички европейски страни и България не прави изключение. Инж. Павлов заяви, че приоритетът на министерството е повишаване на конкурентоспособността на българската икономика и развитие на всички региони, за да се намалява разликите между тях. Работи се за насърчаване на малките и средни предприятия - гръбнакът на всяка икономика. Но те са концентрирани основно в 5 региона - големите градове и столицата. "Основен акцент в политиката на МИИ е изграждането на индустриални паркове и зони, което е фактор за привличане на инвеститори. Стремежът ни е те да са на територията на цялата страна", каза още инж. Павлов.

ВИЖ ОЩЕ: Форумът на "Стандарт"! Министерство на икономиката с нова формула за демографско бъдеще


Мрачна прогноза очертаха представителите на двата синдиката - КТ "Подкрепа" и КНСБ, като призоваха за спешни мерки от държавата.
"Трябва да излекуваме класната стая, а здравеопазването - да преосновем, защото те са в тежка криза", категоричен бе президентът на "Подкрепа" Димитър Манолов. "Това, което Стоичков прави в Етрополе, аз го уважавам. Но ако отидеш в едно голямо столично училище и вземеш таблета на ученика, ще те вдигнат във въздуха", коментира Манолов. Той посочи още, че е лесно да се говори за демография в Етрополе, където има голям инвеститор. Но съвсем друг щеше да е разговорът в селище като Кула, Видинско, например. 
За последните 30 години населението в България е намаляло с 20%. Това ще продължи, ако не се вземат спешни мерки, би алармата и Любослав Костов, главен икономист на  КНСБ.
За своята работа с регионите разказаха и представителите на академичните среди. "Имаме инициатива за провеждане на приемни изпити по места, за да не пътуват кандидат-студентите. Провеждаме информационни кампании, за да запознаем подрастващите с перспективите за работа след завършването на университета.  Работим с много общини - Сандански, Гоце Делчев, Петрич, Белица. Студентите, които учат в УНСС, работят добре с общината и местния бизнес. Такъв модел имаме в Хасково. Моите препоръки са да направим това и в Етрополе", каза проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС. 
 

ВИЖ ОЩЕ: Проф. Димитър Димитров разкри как УНСС прави връзката между студенти и бизнес


Развитието на младите кадри е ключово за справянето с демографската криза, отбеляза и ректорът на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" проф. д-р Ивайло Копрев. Той се похвали, че във висшето учебно заведение приемът на студенти държавна поръчка е изпълнен на 110%. 


Светла Костадинова, изпълнителен директор на Института за пазарна икономика /ИПИ/, коментира, че Етрополе е пример за малка индустриална община, която показва как хората могат да бъдат привлечени да живеят тук. "Искам да видя повече активност от малките общини за децентрализация, ресурсът да си остава при тях", препоръча Костадинова.  

ВИЖ ОЩЕ: Ирена Георгиева: "Бавният туризъм" е идеален бизнес за Етрополе

ВИЖ ОЩЕ: Д-р Полина Карастоянова със съвети за развиване на туризма в Етрополе

Средната ни заплата е с 37%  по-висока от тази в страната

Доминик Хамерс, изпълнителен директор на "Геотехмин"

“Елаците Мед” е основен инвеститор и най-голям работодател в района на Етрополе и Средногорието.  Ние планираме да продължим да създаваме работни места, да привличаме нови кадри, като им даваме причини да останат по родните си места. Това заяви Доминик Хамерс, изпълнителен директор на "Геотехмин" и член на Надзорния съвет на "Елаците Мед". 
Той изтъкна приноса на компанията, която подобрява начина на живот в района. Създадени са 2080 работни места, средната брутна заплата в компанията изпреварва  със с 37% тази в страната и със 150% възнагражденията в частните фирми в общината. Един от всеки 4 лв., които е изплатен за заплати в региона, е изплатен от "Елаците мед".  Това дава финансова стабилност на региона, каза Хамерс.
Според него демографският проблем може да бъде преборен с привличане на млади кадри. Има три стъпки за това. Първата е стажантска програма Първата е стажантската програма, в която тази година са взели участие 500 души, като 300 са от региона. Втората стъпка е стипендиантска програма в няколко университета. Третата стъпка са инвестиции в дуалното обучение. 

Наш приоритет е гарантирана работа на хората още 17 г.

Драгомир Драганов, изпълнителен директор на "Елаците-Мед"

"Елаците-Мед" е най-големият инвеститор в региона на Етрополе, компанията инвестира всяка година между 70 и 90 млн. Средната брутна заплата в дружеството е 3087 лв. Приоритет на компанията е поддържане на материалното удовлетворение на хората и гарантиране на заетост в следващите 17 години.
Това заяви инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор на "Елаците-Мед" АД. Той обясни, че дружеството има концесионен договор до средата на 2030 г. Но иска да гарантира на хората по-дългосрочна заетост с увеличаване на концесионния срок до 2041 г. "Правим всичко по силите си за удължаване на живота на предприятието, което работи вече 49 години", каза инж. Драганов.
 

Трябва ви голям хотел и апликация за телефоните

Д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на НБТ

Съвети за развитие на туризма в община Етрополе даде и д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. Според нея е добре в града да се построи още един голям хотел на общинска земя, да се създаде апликация за мобилните устройва, която да бъде в помощ на туристите, да се развива културата. Изтъкна още, че добрата инфраструктура е ключова за привличане на инвеститори.
Кметът Александров отговори, че е готов да посрещне предизвикателствата, като вече се провеждат разговори по определени теми. 
 

Автори: Фатме Мустафова, Деа Димитрова

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
До БФС
преди 1 седмица

Всеки фен е длъжен да направи три деца. Едно от тях да бъде футболист. Всяка спортна журналистка - пет.

Откажи