Демографското бъдеще на Стара Загора! IT град с култура и туризъм

Трябва да презентираме  Стара Загора като място за бизнес и инвестиции, но с добавена стойност, категоричен бе зам.-кметът Радостин Танев

Демографското бъдеще на Стара Загора! IT град с култура и туризъм | StandartNews.com

Развитие на IT-сектора, привличане на инвестиции, култура, туризъм, качествено образование и модерно здравеопазване. Това е формулата за демографско бъдеще на Стара Загора. Очерта я заместник-кметът Радостин Танев на форума „Демография, дигитализация, образование”, който „Стандарт” проведе днес съвместно с общината.

ВИЖ ОЩЕ: Радостин Танев пред СТАНДАРТ: Стратегически инвеститори влизат в Стара Загора

Стара Загора все още стои добре  чисто демографски. 5,2 е коефициентът на механичен приръст. Това означава, че градът може да привлича млади хора и работна ръка, каза Радостин Танев. Той посочи, че в момента старозагорци  са заети основно в индустрията. Градът е с най-високите заплати в областта.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова с формула за демографско бъдеще в Стара Загора

Имаме различни програми за подкрепа за млади семейства. При раждане на дете даваме финансов стимул, подпомагаме инвитро процедурите, съобщи още зам.-кметът.

ВИЖ ОЩЕ: Форумът на "Стандарт"! Етрополе даде рецептата срещу демографската криза /ОБЗОР/

Стара Загора е единственият град у нас, който в колаборация с ЕК е изготвил стратегия за перспектива на региона в следващите години.

Приоритет са образованието и здравеопазването, каза Танев.

ВИЖ ОЩЕ: Меморандум за демографското бъдеще на България и 20 предложения влизат в парламента

На второ място след София сме по брутен вътрешен продукт. Но съдбата на Маришкия басейн ни задължава да мислим за инвестиции в града, обясни зам.-кметът. И още веднъж посочи приоритетите: "Образование, дигитализация, култура, туризъм и разбира се, инвестиции".

Стара Загора има нова професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи. Тя подготвя специалисти в ІТ-сектора. Преди 4 години в Тракийския университет бяха открити нови ІТ-специалности . Така ще привличаме младежи и от други градове, каза Танев. И допълни: „В Стара Загора образованието върви ръка за ръка с бизнеса. И в гимназията, и в университета представители на бизнеса преподават на децата и младите хора.

Културата и туризмът дават разнообразие на младите хора. Трябва да презентираме  Стара Загора като място за бизнес и инвестиции, но с добавена стойност, категоричен бе зам.-кметът Радостин Танев.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай