Демографското бъдеще на Етрополе! Форум на "Стандарт” с нови мерки

Власт, бизнес и учени с план за развитие на регионите

Демографското бъдеще на Етрополе! Форум на "Стандарт” с нови мерки | StandartNews.com

Конкретни мерки за демографското бъдеще на Етрополе чертае днес форум на „Стандарт”. Дискусията „Демографското бъдеще на регионите”събира на една маса представители на изпълнителната, законодателната, местната власт, на бизнеса и научните среди, за да начертае план за развитие на областта.

ВИЖ ОЩЕ: Меморандум за демографското бъдеще на България и 20 предложения влизат в парламента

Всички много добре знаем катастрофалната статистика за най-голямата смъртност в Европа. В това число и детска.  За обезлюдяването на стотиците села, за затворените училища, за недостъпното здравеопазване. За липсата на нормална свързаност по основни вътрешни артерии, заяви издателят и главен редактор на „Стандарт” Славка Бозукова, модератор на конференцията.

ВИЖ ОЩЕ: Форумът на "Стандарт" за демографско бъдеще: Край на тарикатлъка болнични за ваканция

Резултатът  от всичко това не само го виждаме – усещаме го със сърцето. Почти 3 милиона българи вече живеят в чужбина и със сигурност ние сме единствената страна в ЕС, която няма ясна и дългосрочна стратегия за демографията, а оттам и план как да намалим засиления еднопосочен трафик на Терминал 2, допълни тя. 

ВИЖ ОЩЕ: Линейка до най-отдалечените места

Форумът е част от националния проект „Демографското бъдеще на България – инвестиции в технологии, инфраструктура и човешкия капитал“. Той се реализира в рамките на голямата национална кампанията „Да! На българската икономика“, която „Стандарт“ организира и провежда за 8-ма поредна година.

Целта на форума е да бъдат представени както мерките, така и стратегията в дългосрочен план за извеждането на България от демографския проблем, с чиито последствия се сблъскваме днес.

На 30 май в столичния хотел „Маринела” „Стандарт” организира най-голямата национална дискусия по проблема на проблемите у нас – демографската криза. Конференцията „Демографското бъдеще на България – инвестиции в технологии, инфраструктура и човешкия капитал“ събра министрите на социалната политика Ивайло Иванов, на икономиката Петко Николов и на здравеопазването д-р Галя Кондева, за да начертаят общи мерки за демографско бъдеще.

Националната дискусия излезе с меморандум, който настоява решаването на проблема да стане основен държавен приоритет. Той формулира и 20 конкретни предложения до законодателната и изпълнителната власт, които днес в Етрополе ще бъдат допълнени.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай