Заплашиха да бойкотират вота заради ядрени отпадъци

Заплашиха да бойкотират вота заради ядрени отпадъци | StandartNews.com

Плевен. Жителите на плевенското с. Брестовец заплашиха да бойкотират изборите и да преградят пътя заради информационно затъмнение около изхвърлени в нерегламентирано сметище отпадъци с радиоактивни вещества. Те недоволстват заради липса на становище от Агенцията за ядрено регулиране и настояват да им бъдат поети разходите за изследвания в столична лаборатория.

Според областната администрация протестът на Брестовец е неоснователен. Оттам огласиха резултати лицензираната лаборатория на Регионалната здравна инспекция във Враца, която е поделение на министерството на здравеопазването. Нейни експерти изследвали взети от местността Сухия язовир проби от смятаната за опасна шлака. Според тях няма радиоактивно замърсяване, а измерените стойности са съизмерими с естествения радиационен фон.

Районът на сметището се охранява от полицията докато шлаката не се отстрани и загроби. Купища ръждиви отлагания били изхвърлени от син микробус преди 3 седмици, а циганите ги разнесли из пунктове за скрап и по домовете си, твърдят местните. Според слухове те са от стари тръби на „Нефт и газ" и съдържат радий. По информация от кмета на Плевен проф. Димитър Стойков бил подаден сигнал за подобни съмнителни отпадъци и в района на бившия ядрен завод, но те също се оказали в нормите. петък, 23 май 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай