ЮНЕСКО спаси Несебър от сергиите

Алейната търговия спира от сезон 2013

ЮНЕСКО спаси Несебър от сергиите | StandartNews.com


Бургас. Старинен Несебър се раздели окончателно със сергиите, които загрозяваха калдъръмените улички. От следващия сезон градът на ЮНЕСКО ще посреща туристи без никаква следа от павилиони, бараки и търговски масички. Да бъдат забранени сергиите решиха общинските съветници, с което окончателно разрешиха дългогодишния проблем на курортния град.

Докладната записка за това внесе лично градоначалникът Николай Димитров и предложението му бе гласувано с пълно единодушие в местния парламент. ЮНЕСКО изготви подробен мониторинг още през 2010 година, а заключението бе, че въпреки че историческият пейсаж на града е запазен, извънредната универсална стойност на Старинния град е застрашена.

На разбираем език международните експерти подсказаха, че стотиците сергии загрозяват старинната визия, а това може да вкара Несебър в списъка на обектите, застрашени от отпадане от ЮНЕСКО. "Разбирам, че много хора ще бъдат потърпевши. Самият аз също имам приятели, които си изкарват прехраната чрез алейна търговия. Но нека да не забравяме, че общественият интерес винаги стои пред частния и щом става въпрос за опазването на града ни, това са някои от незабавните действия, които ние трябва да предприемем", коментира кметът на Несебър Николай Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай