Възраждат "Старата фрегата" на Бургас

Възраждат "Старата фрегата" на Бургас | StandartNews.com

Един от символите на Бургас - "Старата фрегата", ще се възроди за нов живот буквално от пепелта. Живописният дървен кораб, останал като носталгия от старите снимки и картички, отново ще посреща туристи. Възкръсването му е инициирано от Бургаската областна управа, а общината се ангажира "Старата фрегата" да бъде включен в общия градоустройствен план.

Районът попада в Зоната за обществен достъп, популярна като проект "Супер Бургас". Зоната обхваща част от пристанище Бургас, жп възел Бургас и Централна градска част и предвижда улесняване на достъпа до морето. Един от бъдещите подходи към Морска гара ще бъде край фрегатата.

"Старата фрегата" е закотвена трайно на сушата преди повече от 60 години. Заведението бързо се превръща в една от легендите на Бургас. Корабът остава запечатан и в киношедьовъра "Опасен чар". На неговата палуба Невена Коканова и Тодор Колев пресъздават една от вечните сцени на българското кино. Преди десетилетия корабът беше превърнат в популярен ресторант - атракция на "Балкантурист". От 1995 г. е предоставен за управление на тогавашния "Приморец турист". След 10 ноември 1989 г. "Старата фрегата" запустява заедно с целия южен участък на Морската градина. Постепенно става свърталище на клошари. Драмата завършва с предизвикания, вероятно от бездомници, пожар през май 2011 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай