Спират теча на минерална вода в Сандански

Спират теча на минерална вода в Сандански  | StandartNews.com

Благоевград. В Сандански искат да спрат безконтролното изтичане на минералната вода. В курортния град се състоя обществено обсъждане по проект „Помпена станция с резервоар на водните количества от находище за минерална вода „Сандански”. Целта и да се прекрати загубата на живителната течност, която е едно от най-големите богатства на града. Секретарят на Сдружението на хотелиерите, ресторантьяорите и туроператорите Мария Таушанова сподели, че това начинание е започнало преди три години.

Средствата за осъществяване на проекта са в размер на 250 хил. лв. и са осигурени от Министерството на околната среда и водите.
Към момента ползването на минерална вода в Сандански става чрез помпена станция с резервоар 70 куб. метра, а след като проектът бъде изпълнен кубатурата ще нарасне до 385 куб. метра.

Новата помпена станция ще бъде защитена от земен насип за запазване температурата на термоминералната вода. Ще се използват пластмасови тръби, тъй като минералната вода, която е с температура от около 86 градуса, е много агресивна към металите. Помпената станция ще се състои от суха и мокра камера, като в сухата ще се разположат помпите, осигуряващи захранването с термоминерална вода, водомерите за отчитане на изразходваните количества вода, а в мократа ще постъпва живителната течност. Предвижда се хидроизолация и топлоизолация.

Чрез реализацията на този проект минералната вода ще се акумулира и няма да се губи. Много от хотелите на територията на община Сандански разполагат с минерални басейни и осъществяват ред услуги. Тяхното качество значително ще се подобри с новото начинание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай