Празнуват два дни в аванс света Марина

Празнуват два дни в аванс света Марина | StandartNews.com

Химнът отекна под клоните на чудодеен бор в Пирин

Стотици жители и гости на община Симитли усетиха магическата сила на вековния бор край село Сенокос. Те честваха в аванс в събота празника на света Марина, който е на 17 юли. Отец Яне отслужи празнична литургия, поръси за здраве присъстващите и ги благослови. Специално за празничния ден домакините опънаха дълги трапези, които да съберат всички желаещи да се докоснат до причудливото място.

В полите на връх Пирин при вековния бор, край малкия параклис, носещ името на света Марина, се изкачиха стотици, които вярват в магичната сила на бора - допреш ли се до него, той те пречиства и изцелява. Често в клоните му се виждат силуети и образи на митични герои, а в най-високото се явява ликът на Света Марина.

Няколко казана курбан бяха осветени и раздадени на гостите. За доброто настроение на празнуващите имаше и музика. Преди да започне веселбата прозвуча химнът на България и "Горда Стара планина..." отекна под вековния бор. Всички станаха на крака и запяха. После дойде ред на кръшните народни хора под сянката на боровете в някогашното древно оброчище. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов и кметският наместник на селата Сенокос и Мечкул Христо Димитров поведоха хорото и поздравиха всички гости от общината, региона, Кресна, Банско, Струмяни, София. В местността Света Марина в село Ракитна в неделя продължиха празненствата в аванс по случай празника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай