Майсторка твори мини възрожденски къщи

Майсторка твори мини възрожденски къщи | StandartNews.com

Варна. Архитектурни модели на най-известните възрожденски къщи в Балкана и Родопите твори майсторка от Варна. 12 умалени копия показа Мария Желева в дебютната си изложба, наредена за националния празник 3 март в общината.

 

„Българската възрожденска къща е живописна, интересна, разчупена. Тя е една от ценностите на страната ни и заслужава да бъде видяна от много хора", казва младата дама, която смята да направи постоянна експозиция, за да се види в България и чужбина. За две години и половина е направила 12-те къщи, а сега твори 13-ата - Бобевската къща в Тетевен. Първата в колекцията е Никифоровата къща от с. Мийковци в Еленския Балкан. Има и черноморска възрожденска къща на 300 години от Созопол. А най-любимата й творба е умаленият вид на Джаловата къща в Родопите. Всички копия на оригиналите са направени от камък и дърво, за част от тях са използвани клони от дървета, дялкани като някогашните греди и талпи. Някои са правени по снимки в интернет, където се рекламират популярните възрожденски къщи за гости, а други авторката е видяла и заснела лично. Последните модели са 40 /40, изработката на една къща трае поне 3-4 месеца.

 

"Обикновено най-много ме грабва тази, която е най-разчупената, с най-много топлина и най-характерната за района", казва Мария. Тя няма архитектурно образование, завършила е „Български език и история" в Шуменския университет.  Интерес за домакинство на изложбата зад граница е заявен вече от училище във Виена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай