Маратонът на "Стандарт" продължава в Свиленград

2 уникални фотоизложби представят преобразяването на двата града

Маратонът на "Стандарт" продължава в Свиленград | StandartNews.com

Маратонът на "Стандарт" в страната продължава в понеделник, 3 декември 2018, в Харманли и Свиленград. Двата града в Хасковска област стават домакини на уникалните изложби "10 причини да остана в моя Харманли" и "10 причини да остана в моя Свиленград. По 10 огромни фотопана ще представят преобразяването на двата града. Инициативите са стъпки № 6 и 7 от най-новата кампания на вестника "Моят град". Тя тръгна през септември от Благоевградска област, продължи през октомври в Бургас. Целта на обиколките ни в страната е да даваме на хората поне по 10 причини да останат в родния си град.

Домакин на събитието в Харманли, което ще се състои сутринта, е кметът на града Мария Киркова. Културният център на Харманли ще събере представители на властта, бизнеса, научните среди и общественици за откриването на изложбата и отличаването на хората, които дават повод за гордост на съгражданите си. Всяко от  фотопаната в Харманли представя инициатива или обект дали повод за гордост на местните жители. На първо място са спортните инициативи на града. Две от паната представят реконструкцията на Спортен комплекс „Хеброс" и изграждането на спортни площадки в града. Сред обновените обекти, с които Харманли се гордее, са училище "Отец Паисий", изграждането на три нови паркинга, санирането на блокове. Специален акцент в изложбата е поставен на съхраняването на традициите в Харманли. Фестивалът „На Хармана“ се организира за втора поредна година в партньорство на Община Харманли и Сдружение „Бизнесът за Харманли”. Фестивалът дава нов живот на забравени обичаи и ритуали и пази онези малки неща, които оставят дълбока следна в българския дух и идентичност. Специално място във фестивала намират атрактивните спектакли пресъздаващи автентични народни обичаи като „гроздобер“, „вършеене на житото“, древни бойни умения и старинни ритуали. Изложбата представя и грижата на общината за хората в неравностойно положение. В Харманли вече има Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства „Надежда”.  На  тържествена церемония ще бъдат отличени хората от Харманли, които с таланта, постиженията и своята отдаденост са гордост за града. Наградите са в шест категории - спорт, сигурност, култура, образование, икономика и винопроизводство. Сред номинираните е лекоатлетът ветеран Кольо Налбантов, който се върна с два сребърни медала и един бронзов от 
Балканиадата за ветерани (70–75 години) в град Целе, Словения. В категория "Култура" е номинирана Галина Христова, художествен  ръководител на танцовите състави „Хорищенци“ и „Хорищенче“, както и на Танцов клуб „Гергана“. Вече 32 години Христова предава на децата в Харманли магията на народните танци. От 8 години преподава и в Свиленград. Голямата гордост на града е Мария Милкова, която е в 11 клас, но владее до такава степен историята, че е официалният екскурзовод в училищния музей на своето СУ „Неофит Рилски“.


Следобед пътуващата изложба на "Стандарт" спира в Свиленград.

Домакин на събитието в Спортната зала е кметът Георги Манолов. Специален акцент в изложбата "10 причини да остана в моя Свиленград" е поставен на символа на града -  Стария мост на река Марица. Благодарение на общината паметникът с  национално значение възвърна по европейски проект за над 1 млн. евро своя автентичен облик. Днес 500-годишният каменен мост е една от туристическите атракции на Свиленград. Паната представят превръщането на
обновената общинска библиотека в културно средище на Свиленград и откриването на първия в България паметник на големия военачалник ген. Никола Иванов - командирът на Втора българска армия, освободила Свиленград и Тракия в Балканската война. Сред гордостите на града е новото оборудване на Многопрофилната болница за активно лечение в Свиленград, която е една от най-модерните в Южна България. В нея се лекуват хората от Свиленград, Любимец, Тополовград и Ивайловград.Специално внимание в изложбата е отделено на Свиленград като новатор в опазването на околната среда. Общината е първата в България, която съвместно с фирма "Екопак" стартира  разделно събиране на отпадъци по системата от врата до врата - т.е. директно от домовете на хората. На 1000 домакинства имат жълти контейнери за разделно изхвърляне на хартиени и пластмасови отпадъци. 
На тържествена церемония и в Свиленград ще бъдат отличени хората, които с делата си дават поводи за гордост на града. В категория "Икономика" е номинирана компания Глобъл Гейм Груп ООД. Тя е най-големият инвеститор в общината и допринася за превръщането на Свиленград в атрактивен туристически център на световно ниво. Градът особено се гордее с отличните резултати на своето Първо основно училище „Иван Вазов”. То е първоприемник на първото класно училище в Свиленград и от 1933 г. носи името на Иван Вазов, който в младостта си е бил  учител в Свиленград. В категория "Спорт" номинацията заслужено е за Иванка  Миткова – спортист, треньор, учител по физическо възпитание и спорт. Тя основава Спортен клуб „Изида – Свиленград”, създава  Гимнастическо дружество ”Юнак”, вече 15 години води летни  курсове по плуване, организира тренировки по аеробика, тае-бо и фитнес. По традиция "Стандарт" подарява на градовете фотоизложбата за тях.

Паната  ще бъдат изложени на специални места в Харманли и Свиленград, за да могат жителите и гостите на градовете да видят преобразяването им.
 3 декември 2019

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай