Костадин Димитров: Градим бъдещето на Пловдив

Костадин Димитров: Градим бъдещето на Пловдив | StandartNews.com

Скоро отваряме за посетители три реставрирани археологически обекта, казва в специално интервю за вестник СТАНДАРТ кметът на Пловдив Костадин Димитров

- Г-н Димитров, Община Пловдив е носител на награда за "Най-бързо развиваща се дестинация за културен туризъм", на четвърто място бе в престижната класация за "Най-добра европейска дестинация". Кои са обектите в сферата на културата, образованието и туризма, в които се инвестират най-много средства?

 - Пловдив е вечен град с хилядолетна история, център на културата и люлка на именити българи от миналото до днес. Целта ни е да надграждаме и развиваме постигнатото досега, за да стане градът ни още по-привлекателен за туристите и гостите.

До дни предстои да бъде отворен реставрираният Археологически комплекс "Източна порта на Филипопол" - в античността това е била главната връзка между Филипопол и Византион. Тя е строена през II век и има импозантна колонада, а античните находки са възродени в предишния си вид след реставрацията. Сигурен съм, че обектът бързо ще стане притегателен център за туристите. Обновихме и цялото площадно пространство до Източната порта.

Друга културна атракция, която предстои да бъде открита скоро, е Небет тепе. И двата обекта са обновени по европейски проект "По крепостните стени на Филипопол".

Пловдив е първият български град, който заедно с италианския град Матера, бе Европейска столица на културата. Тази година с многобройни прояви отбелязваме 10-годишнината от спечелването на тази титла и 5 години от провеждането й.

Всяко лято Пловдив е домакин на многобройни фестивали, а бързо развиващият се културен туризъм е резултат от целенасочената и последователна политика, която Община Пловдив води.

Освен мащабните инвестиции в Източната порта, Небет тепе, Одеона, се влагат средства и в пловдивските музеи и галерии, както и в произведенията на талантливите творци, които черпят вдъхновение от атмосферата и духа на Пловдив. Градът ни притежава вълшебно очарование, което е причината всеки, който е дошъл тук, да се влюби в него и да се връща отново и отново. 

- Кои са най-важните инфраструктурни проекти, по които работите?  Ще има ли средства за завършването на външния ринг на Пловдив, за който засега са предвидени 9 млн. лева?
 

- С личния ангажимент и подкрепа на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатите от листата ни Пловдив получи от държавния бюджет 100 млн. лева за реконструкцията на стадионите "Локомотив" и " Христо Ботев", кино "Космос", Голямоконарско шосе, ул. "Славянска", ул. "Ген. Колев", нова улица  в "Тракия", нов храм, за старта на разширението на Околовръстното шосе между надлез "Скобелева майка" и кръговото кръстовище за Асеновград. Заедно трябва да положим много усилия, за да завършим външния ринг на Пловдив.

Ние сме в постоянен диалог с министерствата и всички държавни институции, от които зависят процедурите за финансирането и за отчуждаването на имоти. В сътрудничество между МРРБ, МОСВ, АПИ, Министерството на транспорта и НКЖИ работим в една посока, а именно фирмата - изпълнител да завърши успешно пътната връзка от надлез "Скобелева майка". 

-Каква финансова подкрепа очаква Община Пловдив от следващото правителство?
 

- Разчитам на това първо да получим гласуваните инвестиции от 100 млн.лева. Ние сме подписали всички споразумения с МРРБ, обявили сме обществени поръчки и очакваме резултатите от търговете за всички одобрени обекти,  с изключение на стадион "Христо Ботев", за който трябва да има препроектиране. Готови сме да започнем реализацията на проектите и финансирането не трябва да спира. Затова се надявам да има работещо правителство, което ще гарантира сигурност и стабилност и на общините. 

В Пловдив от години не е строено училище, но ние сме на път да изградим три нови, за които е изключително важна  финансовата подкрепа на държавата - за Математическа гимназия, СУ "Свети Патриарх Евтимий" и ОУ "Княз Александър I". За нова Математическа гимназия отредихме терен. Изготвихме и проект за продължението на бул. "Санкт Петербург", което ще осигури пътната връзка до бъдещата сграда на гимназията. От Министерството на образованието получихме помощ за трите училища и нови детски заведения, но е необходимо дофинансиране. 

Миналата седмица с решение на Министерски съвет бяха отпуснати средства за довършване на реставрацията на Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий". Сградата е паметник на културата и е построена през 19-и век. В училището, открито като Първа мъжка гимназия, са учили много видни българи, интелектуалци, възрожденци, политици, тук се ражда и най-българският празник 24 май.

- Община Пловдив кандидатства с проекти за 58 млн. лева по програма "Развитие на регионите". Одобрени ли са тези средства?
 

- Реализацията на проектите е начин градът ни да се развива и да върви напред. Надяваме се да получим финансиране не само за електробусите,  но и за парк "Кан Крум" в "Тракия", за нова сграда на ОУ "Алеко Константинов", за Спортния диспансер, за Центъра за палеативна грижа, както и за саниране на сградите на ДКЦ - 5 и на Административния  съд.  Всеки момент очакваме  финансирането да бъде одобрено. 

- Градският транспорт в Пловдив стана по-редовен в сравнение с летните месеци, но има още какво да се желае. Вашето мнение какво е?

- За градския транспорт имаме краткосрочни и дългосрочни мерки. Прекратихме договора с превозвачите от 2016 г. заради неизпълнение на разписанията. Но, ако се наложи, може да прекратим и договора от 2018 г., защото по отделни линии все още се пропускат курсове. Ще продължим с мерките, докато всички превозвачи не започнат да спазват правилата. 

Поетапно въвеждаме електронно таксуване. Системата дава възможност с дебитна, кредитна карта, със смарт часовник, с електронно устройство, с мобилно приложение в телефона да платиш за билетче. Бюрата издават електронни карти. Можеш да си купиш и хартиен билет от шофьора. Цената на билета в Пловдив си остава един лев. 

- Как върви изпълнението на инфраструктурните обекти?
 

- Ремонтите, възложени от Община Пловдив, се изпълняват поетапно и в срок. Поехме и изпълнихме ангажимента да открием подлез "Модър - Царевец". Отворихме по-рано от договорения срок Голямоконарско шосе - един от входовете на града откъм автомагистрала "Тракия".  Движението по Кукленско шосе беше възстановено  до 15 септември, както обещахме, бул. "Дунав" също беше отворен  в срок. На кръговото кръстовище на Централна гара строителите също спазиха срока, който им бяхме поставили. На Бетонния мост възложителят на реконструкцията е НКЖИ, но и там има напредък - вече са поставени гредите. Постоянно поддържам връзка с изпълнителя и силно вярвам, че строителите ще успеят до Коледа да завършат моста.  

Има нещо друго, което не се отчита. Колите стават все повече, а пътищата в града не са проектирани, за да поемат толкова много превозни средства. Към 15.09. 2024 г. на територията на Община Пловдив има регистрирани 212 000 моторни превозни средства, като  всеки ден от околните общини и страната влизат и излизат между 150 000 и 200 000 автомобила.

- Какви са предизвикателствана пред поддържането на чистотата в Пловдив?
 

- Поставили сме си за цел да подобрим разделното събиране на отпадъците и цветните контейнери да се вдигат по-често, а не веднъж  седмично. На срещата с Националното сдружение на общините решихме да настояваме  дружествата, които изпълняват тази дейност, да увеличат кратността. С Инспектората и Общинска охрана изготвихме мерки срещу депонирането на стари вещи до контейнерите. Всички граждани трябва да знаят, че могат да се обадят в "Чистота" и от предприятието ще изпратят камион в определен час, за да вземат обемисти мебели или техника. В града има площадки, където пловдивчани могат да закарат непотребните вещи. Изхвърлянето им до контейнерите се санкционира. Ние полагаме много усилия градът да бъде чист, но чистота на нашия град е обща отговорност и гражданите трябва да спазват правилата. 

- След един месец се навършва една година от началото на мандата Ви като кмет на Пловдив. Каква е равносметката Ви за този период от управлението Ви?
 

- На местните избори през 2023 г. пловдивчани ми гласуваха доверие да работя за развитието и просперитета на града. Не е имало кризисен момент, в който да не съм бил на терен, заедно с хората - денонощно, на всеки пожар и всяка авария, на всеки строителен обект, и в радост, и в тъга. Имаше и много хубави моменти, включително когато цяла България дойде на мачовете на националния отбор на новия стадион "Христо Ботев". Аз не обичам да говоря за себе си, предпочитам хората да ме оценяват по действията ми. 

Продължаваме строителството, успяхме да приключим ремонтите, които бяха под прекия контрол на Община Пловдив, опитваме се да ускорим работата по обходния колектор на ВиК. Културната програма през лятото беше прекрасна, градът беше пълен с туристи. Очакваме до края на годината да бъде завършен олимпийският плувен басейн - голямо и хубаво съоръжение. Продължаваме да работим и да градим бъдещето на Пловдив.

- На 12 октомври е Ден на българската община и местното самоуправление. Какво ще пожелаете на колегите си по този повод?
 

- Поздравявам всички служители в администрацията на Община Пловдив и в останалите български общини за всеотдайния труд и усилия, които полагат ежедневно. Пожелавам им спорна и ползотворна работа, да продължават да помагат на хората и да подобряват условията на живот в българските общини, за да бъдат те проспериращи, модерни и красиви.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай