Гравюра на Пловдив от XV-XVI век показва как е изглеждал града

Гравюра на Пловдив от XV-XVI век показва как е изглеждал града | StandartNews.com

Пловдив. Открита е гравюра на Пловдив от XV-XVI век, която е била съхранявана във Ватикана. Новооткритието показва как е изглеждал градът през онези векове, съобщиха пред журналисти от общинското ръководство.

Гравюрата доказва, че на Небет тепе е имало 14-метрова кула и крепости стени. Тя е изработвана около 50 години по-рано и от най-старата известна до сега илюстрация на Пловдив от 1533 година.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е поел ангажимента Пловдив да получи копие от гравюрата, каза кметът Иван Тотев.

Димитров пък е обещал още да помогне с каквото може за реализирането на проекта за Небет тепе.

Бившият зам.-министър на културата и настоящ зам.-кмет на София Тодор Чобанов, който е пловдивчанин, ще предостави на община Пловдив архивни снимки на града от края на 19-ти век.

Пловдив заслужава да има такъв обект - той безспорно ще бъде много посещаван и ще е част от културно-историческото наследство, смятат общинарите.

Ще бъдат възстановени и 14 метровата кула и част от крепостната стена, така както са били.

В момента Пловдив кандидатства по Норвежката програма за финансиране на този проект, на стойност около 4 милиона лева. Но дори това да не се случи, общината ще финансира сама проекта, а инвестицията ще може да се изплати за една година. Проектът ще допринесе за възстановяване и опазване на културното наследство за бъдещите поколения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай