Славка Бозукова: 3 млн. българи заминаха, усещаме демографската криза със сърцето си

Държавата сама не може да направи стратегия, нужни са обединените ни усилия, казва главният редактор на "Стандарт"

Славка Бозукова: 3 млн. българи заминаха, усещаме демографската криза със сърцето си | StandartNews.com

"Всички много добре знаем катастрофалната статистика за най-голямата смъртност в Европа. В това число и детска.  За обезлюдяването на стотиците села, за затворените училища, за недостъпното здравеопазване. За липсата на нормална свързаност по основни вътрешни артерии. И резултатът  от всичко това не само го виждаме – усещаме го със сърцето. Почти 3 милиона българи вече живеят в чужбина и със сигурност ние сме единствената страна в ЕС, която няма ясна и дългосрочна стратегия за демографията, а оттам и план как да намалим засиления еднопосочен трафик на Терминал 2".

С тези думи издателят и главен редактор на медия " Стандарт" Славка Бозукова откри форума "Демографското бъдеще на регионите", който се провежда в Етрополе. 

ВИЖ ОЩЕ: Демографското бъдеще на Етрополе! Форум на "Стандарт” с нови мерки

Събитието е част от националната кампания на "Стандарт" "Да! На българската икономика" и се провежда с подкрепата на "Геотехмин". 

ВИЖ ОЩЕ: Форумът на "Стандарт"! Кметът на Етрополе с голяма новина - спортна база по плуване

Госпожа Бозукова посочи, че целта на днешната дискусия е да се начертаят конкретни мерки за демографското бъеще на Етрополе. 

ВИЖ ОЩЕ: Зам.министър Павлов: Развита икономика е решението на демографската криза

Нужна е дългосрочна стратегия, която държавата няма как да напише сама, особено в  обърканото време, в което живеем, посочи още г-жа Бозукова.

Тя отбеляза, че в годината, в която за Европа е годината на демографията и всички държави си внасят приоритетите – социални, икономически, демографски, ние сменихме три правителства, две от които служебни и сме на прага на 7-мите избори, след които отново стискаме палци да има редовно, без да сме много уверени в това. Каква стратегия очакваме от временната власт, риторично попита главният редактор на "Стандарт".

Ето какво още каза Славка Бозукова:

"Трябва ли обаче ние, гражданското общество -  бизнеса, медиите, неправителствените организации, и местната власт, да потънем в безвремието?

Отговорът е НЕ. Защото нашата дейна и обединена позиция е единственият начин да принудим политиците да започнат неговото решение. И то още отсега – в предизборната кампания, да поемат ангажименти за демографията, а не да демагогстват политически. Хубавото е, че вече има чуваемост по този въпрос от големите партии.

Фокус върху конкретни мерки за решаване на демографската криза е целта на голямата националната кампания, която "Стандарт" започна в началото на годината с поредица от публикации на уважавани експерти, учени и общественици, резултатите от които представихме на националната дискусия в София на 30 май. В нея с участваха министрите Петко Николов, Ивайло Иванов, Галя Кондева и още 45-ма представители на бизнеса, синдикатите, университетите, ректори, учени.

Радвам се, че част от хората тук бяха на нея – и г-н Денчев, и г-жа Карастоянова, и г-н Доминик Хамерс.

На тази дискусия се обединихме около две важни решения. Първото, по отношение на националната стратегия за демография – излязохме с 20 общи предложения, мерки, които ви ги представяме. Подписахме и меморандум, към който се надявам да се присъедините и вие. Тези мерки и този меморандум ще внесем в първия ден на 51-вото народно събрание, изпращаме ги и до всички политически сили сега, в навечерието на кампанията.

Всички обаче бяхме единодушни в още нещо. София не е България. Проблемите на жълтите павета често нямат нищо общо с дневния ред на хората по малките населени места, където демографската криза е най-крещяща. Но в тези малки населени места има една обособена група – на тези, в които  има индустрия, голям работодател, където стандартът и качеството на живот са по-добри.

Именно върху тези населени места ние решихме да съсредоточим фокуса си и помогнем за демографското им бъдеще, събирайки на една маса представители на изпълнителна и местна власт – с бизнеса, синдикатите и учените.

И ето ни тук в Етрополе. За разлика от много други места, където хората се изселват, тук продължават да си купуват къщи – независимо дали работят в района или в София.  Купуват и вили – емблематичен пример е красивото село Бойковец, пленило сърцето и на Джоко Росич.

Но не само красотата кара хората да остават тук, в региона. А и защото има работа. И то добре платена. Средната заплата в Елаците е съизмерима с тази за София. Но има и нещо още по-важно. А то е – че това е един от инвеститорите, за който социалната отговорност е изведена като основен приоритет. За която и обществена сфера да става дума, когато парите на общината не стигат, а държавата не иска да чуе, се чука на вратата на г-н Вутов.    

Но за да има достойно бъдеще за местните хора градът с хилядолетна история, емблема през вековете за рудодобив, за дървопреработване, за десетки занаяти, държавата и бизнесът трябва да вървят ръка за ръка.

И с активното участие на представителите на институциите днес се надяваме да подобрим взаимодействието и да положим началото на решаването на отколешни проблеми и за общината, и за инвеститорите".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай