Проф. Любомир Спасов: Държавата да стимулира важните, но нежелани медицински специалности

Той призова за развитие на образованието чрез внедряване на съвременни методи на обучение

Проф. Любомир Спасов: Държавата да стимулира важните, но нежелани медицински специалности | StandartNews.com

Източник: БГНЕС, архив

Икономиката трябва да бъде процъфтяваща, но има още редица важни сфери, които допринасят за подобряването на демографската ситуация в страната, заяви проф. Любомир Спасов, декан на Медицинския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той бе сред говорителите на форума на Стандарт Медия "Демографското бъдеще на България - инвестиции в технологии, инфраструктура и човешкия капитал".

Проф. Спасов говори за влиянието на здравеопазването и образованието, както и на връзката между тях, върху опазването и прираста на населението.

Що се отнася до медицинското образование, в момента подготвяме изключително качествени специалисти. За съжаление те не остават в България, а след завършване се ориентират към Западна Европа и Америка, оплака се Спасов. Ние даваме готови, подготвени кадри, в които държавата е вложила големи средства, за да отидат те да работят в други държави и да допринасят брутния вътрешен продукт там, уточни той.

Проф. Любомир Спасов призова за развитие на образованието чрез внедряване на съвременни методи на обучение. Дигитализацията и изкуственият интелект постепенно навлизат в сектора, но усилията в тази посока са недостатъчни.

Друг проблем са малко желаните медицински специалности. Необходими са стимули, защото в момента почти няма кандидати да се обучават в тях и така цели направления в медицината остават без кадри. Типичен пример за нежелана специалност е педиатрията, а нейното значение е неизмеримо. Хората обаче отбягват да се занимават със специалности, които носят повече натоварване отколкото реализация, обясни проф. Спасов.

Не на последно място трябва да се обърне внимание на унифицирането на различните вузове, които произвеждат медици.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай