Мила Ненова: Да вземем пример от чуждестранните инвеститори

Тя сподели опита на БАИ в това да привличат бъдещите специалисти към бизнеса в страната

Мила Ненова: Да вземем пример от чуждестранните инвеститори | StandartNews.com

Статистиката сочи, че тенденцията в последно време се обръща – младите хора не само напускат страната, но и вече се връщат. Това е изключително добра новина и тя показва, че те виждат своето бъдеще и своя растеж у нас. Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова на форума на Стандарт "Демографското бъдеще на България - инвестиции в технологии, инфраструктура и човешкия капитал".

Тя сподели опита на БАИ в това да привличат бъдещите специалисти към бизнеса в страната. Агенцията редовно провежда т.нар. Ден на отворени врати, в който събират на едно място представители на предприятия и ученици от горния курс, така че да могат вторите да се ориентират за бъдещето си.

Дуалното обучение, професионалното обучение са за хора, които вече са взели решение с какво ще се занимават. Младите хора не знаят кои са предприятията около тях, в техния регион, а има фирми, където могат да се развиват. Затова БАИ акцентира върху информирането на бъдещите заети българи.

За да задържим младите хора, а и за да ги върнем, трябва да работим повече по  разпространяването на добрите примери. Такива има и няма нужда непрекъснато да се съсредоточаваме само върху лошите примери, които отблъскват, предупреди Мила Ненова.

Според нея чуждите инвеститори виждат отлични възможности за развитие в България. Нека ги видим и ние, призова шефката на Българската агенция за инвестиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай