Линейка до най-отдалечените места

За първи път държавата дава 15 млн. лв. за профилактика, заяви д-р Галя Кондева

Линейка до най-отдалечените места | StandartNews.com

Линейка до най-отдалечените места в България. Това е един от приоритетите на здравното министерство за преодоляване на демографската криза в страната, съобщи министър д-р Галя Кондева по време на националната дискусия "Демографското бъдеще на България - инвестиции в технологии, инфраструктура и човешкия капитал", организирана от "Стандарт". Ведомството й разполага с 11 камиона-лечебници, които непрекъснато обикалят труднодостъпните райони в страната. 

По думите на д-р Кондева устойчивите политики трябва да са последователни във времето и да не се влияят от политическата конюнктура.

"В Министерството на здравеопазването работим усилено по създаването на дългосрочна визия за развитието на системата, поставяйки фокус върху подобряването на здравната среда", каза още тя. И уточни, че това е залегнало и в Националната здравна стратегия 2030 г., а целта е България да е държава, създаваща оптимални условия за реализация на пълния здравен потенциал на гражданите през целия им живот. 
"Поставяме акцент върху превенцията, профилактиката и промоцията на здравето", каза д-р Кондева и припомни, че през тази година за първи път в областта на профилактиката има осигурени целеви 15 млн. лв.  
Средствата са предвидени за организиране и провеждане на скрининг на заболявания, свързани с детското здраве и репродуктивното здраве на жените - неонатален скрининг и скрининг на злокачествени новообразувания на шийката на матката, посочи още д-р Кондева и добави, че ракът на маточната шийка е втори по честота сред жените до 40-годишна възраст. "Резултатите, които ще се постигнат със стратегията, са намаляване на високия ръст на хронични незаразни болести и онкологични заболявания, които от своя страна са социално, икономическо и психологическо бреме за заболелите и техните семейства", добави д-р Кондева. Съвместно с просветното ведомство се разработва програма за здравно образование от 1. до 12. клас, която включва часове по сексуално здраве. 

  • Здравното образование влиза в училищата
  • За първи път държавата дава 15 млн. лв. за профилактика, заяви д-р Галя Кондева
     

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай