Край на тарикатлъка болнични за ваканция

Социалното министерство с програма за връщане на българите от чужбина

Край на тарикатлъка болнични за ваканция | StandartNews.com

* "Стандарт" направи най-мащабната дискусия за оцеляването на нацията

* Социалното министерство с програма за връщане на българите от чужбина

Край на тарикатлъка да се вземат безконтролно болнични, за да се ходи на ваканция в Гърция, поиска зам.-председателят на КРИБ проф. д.т.н. Николай Вълканов, председател на СД на "Минстрой Холдинг" АД, по време на националната дискусия "Демографското бъдеще на България - инвестиции в технологии, инфраструктура и човешкия капитал", организирана от "Стандарт". Според проф. Вълканов една от основните причини за демографската криза е сивият сектор, а решението е той да се криминализира.

За първи път "Стандарт" събра на една маса министрите на труда и социалната политика Ивайло Иванов, на икономиката - Петко Николов, на здравеопазването - д-р Галя Кондева, зам.-министри и депутати с представители на бизнеса, БАН, университетите, местната власт и неправителствените организации, за да предложат пакет от мерки за преодоляване на демографската криза. В най-мащабната дискусия по проблема на проблемите участваха и представители на политическите сили с шанс да влязат в 50-ото НС. Румен Гълъбинов (ГЕРБ), Деян Николов ("Възраждане), Калоян Методиев (БСП) и Гроздан Караджов (ИТН) се обединиха около каузата демографското бъдеще на България да стане стратегически държавен приоритет.

Четири стъпки за демографско развитие предложи издателят и главен редактор на "Стандарт" Славка Бозукова, която бе модератор на дискусията. Първата е да се обобщят резултатите от досегашните форуми на гражданското общество. Втората е да се групират мерките и приоритетите на властта по отношение на демографския проблем, по които се работи в момента. Трета е да се съберат приоритетите на политиците, които ще решават съдбата на България след 9 юни в новото Народно събрание. А четвъртата - внасяне на всички предложения в 50-ото НС и в Министерски съвет.  Негативните тенденции за демографската криза се отразяват на всички държави. Затова благодаря за дискусията на "Стандарт", която цели не само поставянето на проблема, но и възможностите за неговото решаване, заяви социалният министър Ивайло Иванов. Само с комплексни мерки можем да превърнем България в място, което да спре демографската криза, категоричен бе той. Основната цел на нашата стратегия е насочена към ограничаване на намалението на населението. На политическо ниво има разбиране за общи действия. Всички знаем, че каквито и мерки да изпълняваме, е невъзможно сами да се справим, каза още Иванов. Страната ни ще разчита на сътрудничество с ЕК за разработване на комплексни програми. Подкрепата от Брюксел ще стартира до края на годината. 

Ще мотивираме живеещите в чужбина български граждани да се приберат у дома, като ще им предложим пакети от стимулиращи мерки, заяви социалният министър. Важно е да изследваме причините за демографската катастрофа, каза проф. Николай Вълканов и изтъкна, че в дъното на проблема е сивият сектор. Голяма част от българите работят за ниска заплата, без осигуровки и в други нарушения на законодателството. Докато не се справим със сивата икономика, а тя е многомилиардна, нищо няма да се случи и в сферата на демографското развитие, предупреди Вълканов. И предложи решение - криминализиране на сивия сектор.

Зам.-председателят на КРИБ посочи, че е необходимо приоритет на законодателите, на държавата и на работодателите да стане това да се дадат добри заплати и да се осигуряват работещите на нормални суми, за да може да има пари за пенсии. До момента това не се прави и затова работната ръка непрекъснато изтича от България.
Младите хора в чужбина питат само това - каква заплата ще получават и как ще бъдат осигурявани, отчете зам.-председателят на КРИБ. Според него бизнесът в България е в изключително добра форма, особено що се отнася до промишлеността, която прави огромни печалби. Но малко от спечеленото стига до работниците. Все пак проф. Вълканов се похвали с положението в минната индустрия, където заплатите са от най-високите.
Друг голям проблем за бизнеса са безконтролните болнични без причина, които обезкръвяват социалноосигурителната система. Хора масово си вземат петък и понеделник като болнични и отиват на дълъг уикенд в Гърция, възмути се проф. Вълканов. Като мярка за преодоляване на демографските проблеми той посочи и необходимостта от социализиране и връщането на пазара на труда на ромското население.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
30 Коментара
Някоя
преди 4 седмици

Празни приказки. Нямате си и на идея как работодателите в страната ни "работят" ЗА демографският срив.

Откажи
Някой
преди 4 седмици

На никой не му пука за народа, факт!

Откажи
Иван
преди 4 седмици

А защо хората го правят? Сигурно защото така наречените работодатели им осигуряват отпуск ?

Откажи
Abv
преди 3 седмици

Мдам Например Моя работодател не разрешава да се ползва неплатен отпуск преди да си ползваш всичкия платен,но това е против закона

Откажи
Калина
преди 3 седмици

Ами ще вземат, хората се опитват да оцеляват като орязаха отпуски празници и почивни дни. Броят събота и неделя към празничните за Великден, режат отпуски на хората, има и частни фирми, които дори с врътки малко юридическа помощ и правят тарикатлъци за да не дават отпуск на хората. През бай Тошово време дето много плюете по соца, имаше режийни за почивка , който не знае какво е , една заплата се дава като си вземеш отпуск, А да разпуснеш и карта за 14 дни с храна ама не като оул инклузив, боклуци, а храна истинска. Сега искат пълна експлоатация до смърт! Супер наглост и лицемерие е да се говори за демографски проблем когато бг така наречения бизнес се грижи надлежно за да го развива.

Откажи
Йокин
преди 4 седмици

Този товарищь,знае ли,че през Развития комунизъм,всеки втори,взимаше болнични?А миньорите,с/у СТОлв.цял месец не работеха.

Откажи
Петров
преди 4 седмици

А бе въшки,до тук ли стигнахме за болнични да се левите.Некадърници.Елате да видите в Германия как се взимат болнични.Чакат до постоянен договор и след шест месеца се почва.Имали ли са си техните три седмици болничен,правата си Bruken Tage от сряда та до понеделник.И това го правят Немците най вече .Вие сте едни тъпаци.

Откажи
Данчо Караджов
преди 3 седмици

Българите са в чужбина заради арогантността на управляващата клика от 1999година та до днес. Няма да има кой да работи наистина в България след 10 години, ако има още живот на Земята...

Откажи
Колко
преди 3 седмици

Много заучени празни приказки! Нали не си въобразявате,че хората са тъпи и ви вярват.Че сте и нагли.Научили сте се да не се изчервявате когато лъжете.Жалки сте,но не защото не сте умни а защото вярвате че ви вярват.Гнус ме е от вас.

Откажи
Димитър
преди 3 седмици

Дрън-дрън ярина. Всички са компетентни. само дето народа не го питат за какво става дума.

Откажи
Един
преди 3 седмици

Ами да направят график кой работник коя седмица от годината ще излезе в отпуска. Дали за 2 или 3 седмици и проблема е решен

Откажи
Gochokopoq
преди 3 седмици

Не бе господа, не бе м@йк@ ви м@лоумн@, започнете да плащате заплати и всичко ще си дойде на местата. Не разбрахте ли заплата по 3-3500 е подигравка и няма, кой да ви работи за смешни пари!

Откажи
Работещ беден
преди 3 седмици

Каква е тази заплата 3 - 3500? Да не би да има грешка?

Откажи
Преживял
преди 3 седмици

За София, 3500 може да са смешни, но за Бургас са мечта.

Откажи
Стефан Панов
преди 3 седмици

Объркал е човека нулите.

Откажи
Страхотно
преди 3 седмици

Проблема с демографията е решен... само че не става въпрос за демографските проблеми (отново), а с търсенето на евтина работна ръка. Щото кой ще прави многомилиардни сделки срещу жълти стотинки за работниците, като тях ги няма. Де, бе, политически отрепки и крадливи, нагли работодателчета. Като почнете да давате по някоя и друга заплата отгоре, за да може жените да раждат и отглеждат по 3-4 деца (или повече), а мъжете да могат да осигурят на тия жени и деца нормално съществуване, почивки, игри, достатъчно време за семейството, като осигурите туй нещо за 30 години напред, а не за 3 месеца, може и да се получат нещата. Иначе да го д*хате.

Откажи
Patci84
преди 3 седмици

Няма как да върнеш хора от вън ,при условие че не се дават добри заплати!!!! То и да почнат да вдигат парите.. веднага вдигат цените, демек ще сме на същия си ***

Откажи
Елена Георгиева
преди 3 седмици

Непрекъснато се говори за невнасяне на осигуровки.Не един път съм подавала сигнал за едно Казанлъшко предприятие за производство на пилети край с.Дунавци.80 процента там хората работят без осигуровки но никой не взема никакви мерки.

Откажи
Дони
преди 3 седмици

Г-жо Е.Георгиева, кой според вас трябва да вземе мерки? - според мен хората следва да се организират масово заедно със синдикатите и да протестират.Малкото дете го храни майка му,когато заплаче,та и тези хора да протестират(да заплачат) да си поискат...

Откажи
Куку
преди 3 седмици

Кви синдикати бе брат, те си пият уискито с работодателите.

Откажи
Бъбу
преди 3 седмици

Абе как пък един от коментиращите не се сети, че и работника трябва малко повече да се стегне, да работи и да се учи на занаят, да си обича работата. Тук само за пари се реве, е няма как да стане само да се искат заплати, заплатите се изработват, работодателя трябва да осигури работата, да влага пари в нови технологии, в техника за да стане труда по високо доходоносен, с прибавена стойност. Разбира се че съм против да си влагат печалбите в ламборгинита и яхти, вместо в техника и машини, разбира се че съм против държавата да прави ад живота на дребните собственици и да си затваря очите за големите. Истината за отношенията работодател, работник е някъде по средата, има какво да се желае и от двете страни. Но само да виете за заплати...

Откажи
Баба Яга
преди 3 седмици

Хората казват основната причина, а не вият само за заплати, дрънди. В най- бедната страна в Европа. Пука им за работниците и служителите. Сега ще си внесат от

Откажи
Боян
преди 3 седмици

Умуват как да ограбят още обикновения българин.

Откажи
Tea
преди 3 седмици

Аха, изгонихте младите хора от България, сега искате да ги връщате , не защото ви е грижа за хората , а защото зацепихте , че няма вече кой да работи тук!!!!

Откажи
Каралайн
преди 3 седмици

Вълканов се изказал :)..... с виц на годината:)))))! "Три умни глави" по Доньо Донев!

Откажи
Иван
преди 3 седмици

Този номер само,"работници" на държавна ясла могат да го правят.

Откажи
Куку
преди 3 седмици

Точно така колега. И работещите в държавните Тецовете. Работят на загуба,и чакат компенсации от държавата.

Откажи
Калина
преди 3 седмици

Ами ще вземат, хората се опитват да оцеляват като орязаха отпуски празници и почивни дни. Броят събота и неделя към празничните за Великден, режат отпуски на хората, има и частни фирми, които дори с врътки малко юридическа помощ и правят тарикатлъци за да не дават отпуск на хората. През бай Тошово време дето много плюете по соца, имаше режийни за почивка , който не знае какво е , една заплата се дава като си вземеш отпуск, А да разпуснеш и карта за 14 дни с храна ама не като оул инклузив, боклуци, а храна истинска. Сега искат пълна експлоатация до смърт! Супер наглост и лицемерие е да се говори за демографски проблем когато бг така наречения бизнес се грижи надлежно за да го развива.

Откажи
Калина
преди 3 седмици

Ами ще вземат, хората се опитват да оцеляват като орязаха отпуски празници и почивни дни. Броят събота и неделя към празничните за Великден, режат отпуски на хората, има и частни фирми, които дори с врътки малко юридическа помощ и правят тарикатлъци за да не дават отпуск на хората. През бай Тошово време дето много плюете по соца, имаше режийни за почивка , който не знае какво е , една заплата се дава като си вземеш отпуск, А да разпуснеш и карта за 14 дни с храна ама не като оул инклузив, боклуци, а храна истинска. Сега искат пълна експлоатация до смърт! Супер наглост и лицемерие е да се говори за демографски проблем когато бг така наречения бизнес се грижи надлежно за да го развива.

Откажи
Лошата мамо
преди 3 седмици

Не лъжете хората за тези мерки.Когато се върнат всички българи какво ще им предложите като вид работа и заплащане.Просто нищо.За чисти пари след облагане с данъци ще работят за 730лв при минимална 933лв.Или в някой магазин за хранителни продукти например БИЛЛАда хвърлят пълните кашони и каси със стока за 1000лв + 200лв като вид купони само в Билла може да се пазари с тях.

Откажи