Младежи разгадават тайните на непознатото богатство на България

Млади хора от цялата страна участват в неформално обучение

Младежи разгадават тайните на непознатото богатство на България | StandartNews.com

* Млади хора от цялата страна участват в неформално обучение

* Лектори са проф. Христо Смоленов, доц. Тодор Чобанов, Славка Бозукова и арх. Десислава Димитрова


45 млади хора на възраст от 15 до 29 години ще участват в неформално обучение за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство на България. Те са част от проекта 
"Непознатото богатство на България" на фондация "Грижа за културното наследство". Курсовете ще се проведат в София в периода 26-30 март 2024 г.

Пет дни по 6 часа младите хора ще имат вълнуващи лекции за праисторическата цитадела Провадия-Солницата, неолитните жилища в Стара Загора и София и най-старото обработено злато в света - от Варненския некропол.

В програмата на обучението ще бъде отделено специално внимание на цивилизацията на траките и създаването на тракийските съкровища. А също така и на невероятните крепости от Дунавския лимес по българските земи.

Проф. Христо Смоленов, един от най-големите изследователи на древни цивилизации, големият историк доц. д-р Тодор Чобанов, арх. Десислава Димитрова, организатор на форум "Брацигово - каменният поток на времето" и Славка Бозукова, председател на Общоство "Културно наследство" - българският представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство "Европа Ностра" ще бъдат лектори по време на обучението. Те участват като доброволци в проекта.

В рамките на обучението младите хора ще посетят Народния театър, където ще гледат постановката "Neoдачници". Младежите ще имат и посещение в Музикалния театър Стефан Македонски.

В рамките на практическата част от обучението младежите ще посетят Боянската църква и НИМ, където ще имат специални лекции.

Проектът е част от Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта (2023-2025 г.). Тя се реализира от Министерството на младежта и спорта.

Голямата й цел е да предпази младите хора от вредни зависимости, давайки им нова перспектива за спорт, туризъм, здравословен начин на живот и непрекъснато обучение

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай