Фестивал "Непознатото богатство на България" събра младежи от цялата страна

Млади хора на възраст от 15 до 29 години получиха специални награди

Фестивал "Непознатото богатство на България" събра младежи от цялата страна | StandartNews.com

Фестивал "Непознатото богатство на България" събра младежи от цялата страна. Той бе организиран от фондация "Грижа за културното наследство" по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта (2023-2025 г.), която се реализира чрез проекти от Министерството на младежта и спорта.

Голямата цел на програмата е да предпази младите хора от вредни зависимости, давайки им нова перспектива спорт, култура, изкуство, здравословен начин на живот и непрекъснато обучение. 

Програма е специално насочена към младите хора от 15 до 29 години, особено онези от тях, които нито учат, нито работят. 

Кулминацията на фестивала бе в петък, 28 юни 2024 г., в арт пространството на Централни хали.

Реставрираната сцена с римски останки се превърна в празник на културно-историческото наследство на България.

Ученици и студенти от цялата страна слушаха прекрасните изпълнения на звездите от "Гласът на България" Никола Янакиев и Елена Петрова, с които започна фестивалът и аплодираха момичетата от гимназия "Братя Каназиреви" в Разлог, които заредиха всички с прекрасния си танц на "Македонско девойче". 

Специални гости на събитието бяха началникът на РУО София д-р Ваня Кастрева, и.п. председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева, Славка Бозукова, председател на Общество "Културно наследство - българският представител на най-голямата организация за опазване на културното наследство на Стария континент Европа Ностра, проф. Христо Смоленов, един от най-изтъкнатите изследователи на древни цивилизации у нас, Танзер Юсеинов, съпредседател на Младежко ДПС, Иван Чернев, изпълнителен директор на Кауфланд България и Кремена Георгиева, директор на корпоративни комуникации в Кауфланд България. 

Млади хора на възраст от 15 до 29 години получиха специални награди "Посланик на Чудесата" за активното си участие в проекта "Непознатото богатство на България".

Събраните и разказани от тях малко познати факти за емблематични обекти в България влязоха в едноименния сборник, подготвен по проекта, който се раздаваше безплатно в рамките на фестивала. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай