Непознатото богатство на България! Най-мистичният мост (УНИКАЛНА СНИМКА)

Младежи участват в създаването на сборник

Непознатото богатство на България! Най-мистичният мост (УНИКАЛНА СНИМКА) | StandartNews.com

Много са уникалните мостове в страната. Кадиният мост край Кюстендил, Атеренският мост край Ивайловград, мостът на Колю Фичето край Бяла, връх на възрожденската архитектура. 

Но най-емблематичен и мистичен е този край Ардино – Дяволският мост. 

Той се намира на 10 километра от Ардино, построен е преди повече от 500 години. Твърди се, че в началото на ХVІ в. заповед за градежа му е издал султан Селим Първи. Преди това на мястото е имало римски мост. 

Построен е на 420 м надморска височина между стръмни родопски склонове. Мостът е с типичната за османското пътно строителство от средните векове "изгърбена форма" с три свода - средният е най-висок с височина 12 м. Дълъг е 56 м и широк 3,5 м, с 12-сантиметрови добре запазени каменни "парапети" от двете страни.

Твърди се, че векове наред никой не можел да построи мост над буйната река Арда на мястото, където днес се намира мостът. 
Амбициозен млад майстор обаче се нагърбил със задачата. Тайната за строителството му разкрил самият Дявол, но му поставил едно условие. 

За да бъде мостът здрав и вечен, младият майстор трябвало да изобрази лика на Сатаната, който обаче трябвало да бъде едновременно видим и невидим. За всеобща изненада майсторът изпълнил задачата - образът на дявола се вижда само през определено време от деня, когато слънцето е високо в небето. 

Според друг мит в един от камъните е останал отпечатък от стъпката на Дявола, след една от неговите разходки по моста. Затова и дълго време хората се пазели да не стъпват на този камък, докато минават по моста.

Община Ардино от години поддържа моста, пътят е асфалтиран, построени са беседки за туристите. Проучва се и дали е възможно частично да се коригира коритото на реката.   

Младежи снимат непознатото богатство на България

С непознатото богатство на България се срещат млади хора от 15 до 29 години в едноименния проект на фондация "Грижа за културното наследство" по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта (2023-2025 г.). Тя се реализира от Министерството на младежта и спорта.

Голямата й цел е да предпази младите хора от вредни зависимости, давайки им нова перспектива за спорт, туризъм, здравословен начин на живот и непрекъснато обучение. В рамките на проекта "Непознатото богатство на България" ще бъде издаден сборник, който представя малко познати обекти от културно-историческото и природно наследство на страната ни. В изготвянето му участват младежи от цялата страна, включили се в неформалното обучение по проекта, което се проведе в края на май. Специален акцент в проекта е организирането на тридневен младежки фестивал.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай