Непознатото богатство на България! Паркът на танцуващите мечки

Той е бил дом за 32 застрашени животни от няколко страни на Балканите

Непознатото богатство на България! Паркът на танцуващите мечки | StandartNews.com

В България има едно място, което за мечките в беда, означава дом. Паркът за танцуващи мечки край Белица е спасителен оазис, първи, пореден или последен сигурен дом. Той е единственото защитено място в България, което осигурява специални грижи за спасените кафяви мечки – те са защитени животни, но въпреки това са под постоянна заплаха. Паркът е съвместен проект между Фондация „Бриджит Бардо“ и Фондация „Четири лапи“.

Повечето от животните, настанени в парка, са бивши „танцуващи мечки“. Не беше толкова отдавна времето, когато уличните атракции включваха мечка, водена на метална верига, която подскача под звуците на гъдулка. 

Историята на всяко животно в парка е трогваща. Още от малки, мечетата били отделени от майка си, за да бъдат обучени. Въпросната дресировка обаче включвала изключително жестоки методи. Мечетата били карани да вървят върху жарава, докато “дресьорите” им свирят на гъдулка. Така мечетата инстинктивно се научавали да подскачат, чувайки музика. Носовете на мечетата били пробивани, за да закачат металната халка със синджир. Зъбите и ноктите им също били отстранявани, за да не наранят собствениците им.

Една от тези мечки може да се види още на входа на парка в Белица. Казва се Рада и е от първите, които са намерили дома си. Все още продължава да прави замайващи погледа от повторение стъпки в ляво и вдясно. Това е психическа травма, останала от времето, когато е била „танцьорка“. И досега прави толкова движения встрани, колкото е позволявала дължината на синджира й едно време. 

За щастие, всичко това е минало. От 22 години двете фондации застават зад каузата да създадат място, където да бъдат върнати обратно в природата всички “танцуващи мечки”.  Това се случва през 2007 г.  Така 27 от тях получават шанс за нов живот в естествения си хабитат.

От създаването си до днес паркът е бил дом на 32 „танцуващи“ мечки от няколко страни на Балканите. Спасените животни преминават през процес на адаптация и рехабилитация, за да се възстановят от предишния си живот в плен и да свикнат в условия, близки до естествените за вида им. 

Паркът за танцуващи мечки е разположен сред гъсти иглолистни и широколистни гори, хълмове и поляни, предлагащи условия за разходна и уединение. Има специално изградени места за почивка, излети и детска площадка. Всеки сектор разполага с различни по форма и размери езера за къпане, както и изкуствени бърлоги за сън. Двете части на парка са свързани с 30-метров обезопасен мост, по който мечките могат да преминават свободно. Секторите на парка са свързани с 11 прохода, а обслужването им става чрез сервизни врати и портали.

Разходката до тях е само с гид и то по обезопасени за посетители тунели. За безопасност на посетителите, на екипа и на обитателите на парка е поставен електропастир. Организирани са и два информационни центъра за удобство на посетителите. Обиколката си заслужава, защото ще научите интересни факти. Един от тях е, че продължителността на живот на мечките в естествена среда е 20-25 години, а в паркови условия те могат да доживеят и до 50 години. Там се полагат и медицински грижи, ако се налага и лечение. В естествена среда мечоците умират и от неспособност да си набавят храна. Мечките в парка ядат дори и сладолед в летните жеги.

Наблизо е Курортът "Семково", перлата на региона. Сгушен е в прегръдката на величествената Рила, той е на 17 километра от Белица. До комплекса се стига по тесен планински път, обсипан с невероятни гледки. През 1976 г. Семково е признат за курорт с местно и национално значение. Днес той представлява комплекс от сгради - хижа, почивни станции, хотели, вилни селища, ски писти, заведения за обществено хранене и др., разположени на огромна поляна с южно изложение. Обграден е със смърчови и борови гори, има разнообразие от природни забележителности. Едни от най-популярните екопътеки са "Храмът на вечността", "Очарованието на торфището", "Следите на ледника", "Властелинът на планините.

Младежи разказват непознатото богатство на България

С непознатото богатство на България се срещат млади хора от 15 до 29 години в едноименния проект на фондация "Грижа за културното наследство" по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта (2023-2025 г.). Тя се реализира от Министерството на младежта и спорта.

Голямата й цел е да предпази младите хора от вредни зависимости, давайки им нова перспектива за спорт, туризъм, здравословен начин на живот и непрекъснато обучение. В рамките на проекта "Непознатото богатство на България" ще бъде издаден сборник, който представя малко познати обекти от културно-историческото и природно наследство на страната ни, ще бъде организиран и младежки фестивал.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай