Непознатото богатство на България. Уникално видео

Младежи от цялата страна събират малко известни истории за културното наследство

Уникално видео представя непознатото богатство на България. То популяризира едноименния проект на на фондация "Грижа за културното наследство" по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта (2023-2025 г.). Тя се реализира от Министерството на младежта и спорта.

Голямата й цел е да предпази младите хора от вредни зависимости, давайки им нова перспектива за спорт, туризъм, здравословен начин на живот и непрекъснато обучение.

45 млади хора на възраст от 15 до 29 години участваха в неформално обучение, организирано по проекта. Курсовете бяха проведени в София в периода 26-30 март 2024 г.

Пет дни по 6 часа младите хора, дошли на курса от цялата страна, слушаха вълнуващи лекции за праисторическата цитадела Провадия-Солницата, неолитните жилища в Стара Загора и София, за първите следи от човешко присъствие в Европа, които българо-френски екип открива в пещерата "Козарника" край Белоградчик. Те са резки върху кости на 1,6 милиона години и доказват, че заселването на Стария континент е започнало от днешните български земи.

Младежите имаха вълнуваща обиколка в НИМ и Боянската черква, срещнаха се с живите човешки съкровища - талантите в Народния театър и Оперетата, където гледаха  постановки.

Младежите проучиха и разказаха малко познати факти от българското културно-историческото наследство. Те участваха в съставянето на сборник "Непознатото наследство на България". 

Той ще бъде раздаван по време на фестивала "Непознатото богатство на България", който се провежда в София от 26 до 28 юни 2024 г. В рамките на проекта бе изработен и аудиоклип, който се разпространява чрез радио "Фокус"

Непрекъсното обучение, но по иновативен и атрактивен начин е една от целите на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта (2023-2025 г.).

Програма е специално насочена към младите хора от 15 до 29 години, особено онези от тях, които нито учат, нито работят. 

Според чл. 10а от Закона за хазарта, организаторите на хазартни игри са длъжни да правят годишни вноски за социално отговорно поведение за всеки издаден лиценз.

Приходите постъпват по бюджета на Националната агенция за приходите и се предоставят чрез трансфер по бюджета на Министерството на младежта и спорта. Средства са за финансиране на одобрени проекти за младежки дейности.

Предложените дейности на Програмата са насочени изцяло в полза на младите хора на възраст от 15 до 29  г. без ограничение на пол, етническа принадлежност, социално-икономическо положение и други характеристики. Програмата цели насърчаване  на тяхното активно включване, инициативност,  информираност, неформално образование и  обучение, учене през целия живот, иновативност, творчество, солидарност и  съпричастност.

Една от основните цели на програмата е стимулиране на креативността на младите хора по проблемни теми от изключителна важност за съвременното общество във всички области, като превенция на рисковото поведение и различните форми на зависимости, опазване на околната среда, стимулиране на здравословния и природощадящ начин на живот, опазване на културно-историческото наследство.

Именно с цел ангажиране на младите хора с опазването и популяризирането на културното наследство е и един от одобрените проекти - "Непознатото богатство на България".

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай