Младежи събират в сборник непознатото богатство на България

Те участваха в неформално обучение по програма на спортното министерство

Младежи събират в сборник непознатото богатство на България | StandartNews.com

Младежи събират в сборник непознатото богатство на България.  45 млади хора на възраст от 15 до 29 години ще проучат и разкажат малко познати факти от българското културно-историческото наследство. Историите ще бъдат събрани в сборник "Непознатото богатство на България". Той е част от едноименния проект на фондация "Грижа за културното наследство" по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта (2023-2025 г.). Тя се реализира от Министерството на младежта и спорта.

Голямата й цел е да предпази младите хора от вредни зависимости, давайки им нова перспектива за спорт, туризъм, здравословен начин на живот и непрекъснато обучение.

Младите хора участваха в неформалното обучение, организирано по проекта. Курсовете бяха проведени в София в периода 26-30 март 2024 г.

Пет дни по 6 часа младите хора, дошли на курса от цялата страна, слушаха вълнуващи лекции за праисторическата цитадела Провадия-Солницата, неолитните жилища в Стара Загора и София, за първите следи от човешко присъствие в Европа, които българо-френски екип открива в пещерата "Козарника" край Белоградчик. Те са резки върху кости на 1,6 милиона години и доказват, че заселването на Стария континент е започнало от днешните български земи.

В рамките на проекта "Непознатото богатство на България" ще бъде ще бъде организиран и младежки фестивал.

Новата програма за младите хора от 15 до 29 години, стартирана от Министерството на младежта и спорта, се финансира със средства по чл. 10а от Закона за хазарта.

Според него организаторите на хазартни игри са длъжни да правят годишни вноски за социално отговорно поведение за всеки издаден лиценз.

Приходите от годишни вноски постъпват по бюджета на Националната агенция за приходите и се предоставят чрез трансфер по бюджета на Министерството на младежта и спорта. По бюджета на Министерството на младежта и спорта се предвиждат и разходват средства за финансиране на одобрени проекти за младежки дейности.

Предложените дейности на Програмата са насочени изцяло в полза на младите хора на  възраст от 15 до 29  г. без ограничение на  пол, етническа принадлежност, социално-икономическо положение и други характеристики. Програмата цели насърчаване  на тяхното активно включване, инициативност,  информираност, неформално образование и  обучение, учене през целия живот, иновативност, творчество, солидарност и  съпричастност.


 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай