Николай Вълканов каза кой е големият проблем на бизнеса

Младите хора в чужбина питат каква заплата ще получават и как ще бъдат осигурявани

Николай Вълканов каза кой е големият проблем на бизнеса | StandartNews.com

Сивият сектор е един от големите проблеми на демографията, бизнеса и държавата. Голяма част от българите работят за ниска заплата, без осигуровки и в други нарушения на законодателството. Това констатира проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов, председател на съвета на директорите на “Минстрой Холдинг” и заместник-председател на КРИБ по време на форума на Стандарт Медия "Демографското бъдеще на България - инвестиции в технологии, инфраструктура и човешкия капитал".

Докато не се оправим с големия проблем със сивата икономика, а тя е многомилиардна, нищо няма да се получи и в сферата на демографското развитие, предупреди Вълканов.

Той посочи, че е необходимо приоритет на законодателите, на държавата и на работодателите да стане това да се дадат добри заплати и да се осигуряват работещите на нормални суми, за да може да има пари за пенсии. До момента това не се прави и затова работната ръка непрекъснато изтича от България.

Младите хора в чужбина питат именно това - каква заплата ще получават и как ще бъдат осигурявани, отчете Вълканов като представител на КРИБ.

Според него бизнесът в България е в изключително добра форма, особено що се отнася до промишлеността, която прави огромни печалби. Но малко от спечеленото стига до работниците. Все пак проф. Вълканов се похвали с положението в минната индустрия, където заплатите са от най-високите.

Друг голям проблем за бизнеса са болничните, които в страшно голяма степен се издават без причина и обезкръвяват и социалноосигурителната система. Голям проблем за бизнеса е неправомерното раздаване на болнични, категоричен бе Вълканов.

И още един важен проблем очерта проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов – приобщаването, социализирането и връщането на пазара на труда на ромското население. Никой днес не се занимава с това, а трябва да положим всички усилия те да бъдат привлечени на пазара на труда. Този въпрос тежи и неговото разрешаване трябва незабавно да стане държавна политика, декларира Вълканов.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай