Защитен свидетел заковава деребея Ибрямов

Участник в престъпната група за източване на ДДС проговаря

Защитен свидетел заковава деребея Ибрямов | StandartNews.com

Защитен свидетел заковава деребея на Доган Джейхан Ибрямов, който бе арестуван с белязани пари и обвинен в търговия с влияние.

ВИЖ ОЩЕ: Кирливите маркови ризи на деребеите

През цялото време от лятото насам Ибрямов е бил под наблюдение. По делото е имало приложени СРС-та срещу Ибрямов - подслушани телефонни разговори с неговия глас, предаде агенция ПИК.

200 000 лева кеш е поискал кандидатът за депутат от кръга на Ахмед Доган - Джейхан Ибрямов, за да упражни влияние при взимане на решение от длъжностни лица от Министерство на отбраната във връзка със службата им.

На 25 септември т.г. е поискал 200 000 лв., а на 2 октомври - приел 100 000 лв., от един и същи човек - Мирослав Тодоров.

Това бе записано в заявлението на прокуратурата до Народното събрание, с което се иска сваляне на имунитета на близкия до Доган депутат.

В решението на председателя на парламента Рая  Назарян, разпространено от парламентарния пресцентър, се посочва, че според прокуратурата Ибрямов на два пъти е "поискал и приел дар, който не му се следва, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица от Министерството на отбраната във връзка със службата им".

Мирослав Тодоров е част от ОПГ за източване на ДДС чрез кухи фирми, по които през лятото бе засечен и Ибрямов, напомня "Епицентър". Тогава разследващите установиха, че Мирослав Тодоров е лицето, което е изтеглило "на каса"  сумата от 58 млн. лв. от сметките на две дружества - "Ангелс комп" ЕООД и "Сетсторм" ЕООД, които са играели ролята на т.нар. "липсващ търговец".

Тогава бе конфискуван и джип на Джейхан Ибрямов, който е собственост на една от фирмите от престъпната схема. Ибрямов отричаше пред медиите да познава както Мирослав Тодоров, така и всички задържани тогава.

Сега обаче става ясно, че Джейхан Ибрямов не само много добре познава Мирослав Тодоров, но именно от него иска крупната сума.

Ибрямов беше задържан в сряда късно вечера при съвместна акция на ГДБОП и КПК.

В него е имало белязани пари - 100 000 лв. Сумата му е била предадена от същия Тодоров, който преди това е уведомил антимафиотите.

По-късно и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска от ЦИК и от председателя на парламента Рая Назарян сваляне на имунитета на Ибрямов за започване на разследване срещу него.

Той е с повдигнато обвинение за търговия с влияние - престъпление по чл. 304б, ал. 1, пр. 1 и пр. 2 НК, за което го грозят над 5 години затвор.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Дони
преди 10 минути

Ще чакаме с интерес каква присъда ще получи или няма да получи, ако се "откупи"...:)))

Откажи