Обрат! „Алтернатива за Германия“ закова второто място на евроизборите

Основната консервативна опозиция ще остане най-силната политическа сила

Обрат! „Алтернатива за Германия“ закова второто място на евроизборите | StandartNews.com

Излезлите до момента частични резултати сочат много слабо представяне на управляващите партии в Германия и нов успех за крайнодясната "Алтернатива за Германия" в гласуването за Европейски парламент. В същото време основната консервативна опозиция (състояща се от Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз) ще остане най-силната политическа сила от страната в бъдещия законодателен орган на ЕС.

Екзит половете за обществените телевизии ARD и ZDF показаха подкрепа за лявоцентристките социалдемократи на канцлера Олаф Шолц от 14%, по-малко от 15,8-те процента, които те получиха през 2019 г., и далеч под резултатите им на последните национални избори в Германия през 2021 година.

Смята се, че "Алтернатива за Германия" печели до 16,5% от гласовете. Това е по-добре от представянето им с резултат от 11% през 2019 г., но все пак е малко от рейтинга на партията в социологическите проучвания преди вота.

Анкетите показват, че Зелените - втората по големина партия в управляващата Германия коалицията на Шолц, са паднали от много успешните 20,5% преди пет години до около 12 на сто. Подкрепата за ориентираните към бизнеса Свободни демократи, третата партия в непопулярното правителство на страната, се оценява на 5 процента.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай