Удари под кръста в Брюксел. Замесена е Урсула фон дер Лайен

Битката за големия пост в ЕК започна

Удари под кръста в Брюксел. Замесена е Урсула фон дер Лайен | StandartNews.com

Ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел се опитва да попречи на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да се срещне с лидерите на ЕС, където ще бъдат обсъдени ключови позиции в ръководството на общността, съобщава Politico, позовавайки се на дипломати, служители и представители на правителствата на ЕС.

След изборите за Европейски парламент лидерите на ЕС трябва да се споразумеят за претенденти за постовете на ръководители на ЕК, Европейския съвет и Европейската служба за външна дейност.

На 17 юни ще се проведе неформална среща, а Мишел решава кой може да се присъедини към нея.

Според изданието Мишел действа като част от плана си за "сваляне" на Фон дер Лайен. Тя оглавява ЕК от 2019 г., а през март Европейската народна партия (ЕНП) я номинира за нов петгодишен мандат. След изборите за Европейски парламент на 7-9 юни, според резултатите от които ЕНП получава 185 от 720 мандата, Фон дер Лайен изрази увереност в нейното преназначаване.

Според Politico ръководителите на страните от ЕС не са одобрили предложението на Мишел и смятат, че той се ръководи от чисто лични мотиви: те са "все по-раздразнени от нарастващата му роля" в процеса на избор на кандидат за поста председател на ЕК.

"Ако иска да го елиминира, трябва да се отстрани", каза един дипломат.

Говорителката на Европейската комисия Ариана Подеста, коментирайки данните на Politico, заяви: "Това е неформална вечеря за членовете на Европейския съвет. Неин член е председателят на Европейската комисия. Очакваме тя да вземе участие."

Мишел и Фон дер Лайен имат дългогодишен конфликт, отбелязва изданието. Той започна от 2021 г., след скандала в Турция, който беше наречен "Софагейт". Тогава висши представители на ЕС се срещнаха в Анкара с турския президент Реджеп Ердоган и тогавашния външен министър Мевлют Чавушоглу. Мишел зае единствения стол до турския президент, а Фон дер Лайен беше принудена да седне на диван, стоящ в ъгъла. Шефът на ЕК се оплака от полова дискриминация: "Случи се, защото съм жена".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай