След атентата: Голяма изненада за Фицо на изборите в Словакия

„Посока – социална демокрация“ поздравява „Прогресивна Словакия“ за победата на европейските избори

След атентата: Голяма изненада за Фицо на изборите в Словакия | StandartNews.com

Източник: ФБ

Държавната комисия за изборите в Словакия обяви снощи на пресконференция официалните резултати от изборите за Европейски парламент, които в Словакия бяха произведени в събота.

Официалните резултати сочат, че победител на изборите е основната опозиционна сила „Прогресивна Словакия“ с 27,81% от гласовете на избирателите. Тя ще има шестима евродепутати.

За голяма изненада на второ място е управляващата партия на премиера Роберт Фицо „Посока – социална демокрация“ с 24,76% от гласовете. Партията излъчва петима евродепутати.

На трето място се нарежда националистическата партия „Република“ с 12,53%. Някои словашки медии окачествяват третото място на „Република“ като изненада. Тя излъчва двама евродепутати.

На четвърто място със 7,18% е „Глас – социална демокрация“ на избрания президент Петер Пелегрини, който ще встъпи в длъжност на 15 юни.

На пето място се класира Християндемократическото движение със 7,14% от гласовете.

„Глас“ и Християндемократическото движение ще имат по един евродепутат.

Останалите политически сили, които се явиха на европейските избори, не успяха да преминат 5-процентния избирателен праг.

Словашката държавна телевизия съобщи, че „Посока – социална демокрация“ поздравява „Прогресивна Словакия“ за победата на европейските избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай