Славка Бозукова към Дипломатическия корпус: Станете посланици на Чудесата на Родопите и на Бранд България

Европа Ностра България представи Чудесата на Свещената планина в резиденцията на Кралство Мароко.

Славка Бозукова към Дипломатическия корпус: Станете посланици на Чудесата на Родопите и на Бранд България | StandartNews.com

Станете посланици на Чудесата на Родопите и на Бранд България. С този призив към Дипломатическия корпус у нас се обърна Славка Бозукова, председател на Общество „Културно наследство”, българския представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство Европа Ностра.

ВИЖ ОЩЕ: Посланици стават част от мистичната приказка на Родопите

Над 20 посланици станаха днес част от мистичната приказка на Родопите. Общество „Културно наследство” представи Чудесата на Свещената планина в резиденцията на посолството на Кралство Мароко.  Домакин на събитието „Дипломация на Чудесата. Бранд  България – докосни Родопите” бе Нейно Превъзходителство Закия ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас и доайен на дипломатическия корпус. Специално участие в срещата взеха вицепрезидентът Илияна Йотова, министрът на туризма Евтим Милошев и зам.-министърът на външните работи Мария Ангелиева.

Бранд България е наративът, събрал всички елементи на националната ни идентичност, с който уникалната ни културна съкровищница ще заеме подобаващото й се място в европейската и в същото време ще превърне страната ни във водеща дестинация и за туризъм, и за иновации. Нещо повече – ще задвижи икономиката, ще създаде поминък, ще върне младите по родните места, каза Славка Бозукова. Тя подчерта, че един от базовите елементи на Бранд България и Бранд Родопи и представи емблематичните му чудеса – Дяволския мост, Перперикон, Татул, Джамията на седемте моми.

Родопите са планината на заедността, укротила омразата, в която живеят и работят заедно и християни, и мюсюлмани, каза още г-жа Бозукова. И призова посланиците да обиколят Свещената планина, за да усетят със сърцата си магията на нейните чудеса.

Ето цялата реч на Славка Бозукова, председател на Общество „Културно наследство” (Европа Ностра България):

Уважаема г-жо вицепрезидент Илияна Йотова,

уважаеми министър Милошев,

уважаема г-жо заместник-министър Ангелиева

скъпа Закия,

Ваши превъзходителства,

скъпи членове на Общество „Културно наследство”,

приятели и съмишленици на каузата Бранд България,

За мен е чест да ви приветствам на откриването на изложбата „Дипломация на Чудесата. Бранд България – докосни Родопите”.

От името на Европа Ностра, най-голямата европейска организация за защита на културното наследство, искам да изкажа огромна благодарност на посланик Закия ел Мидауи за топлия прием днес. Тя е жена с огромно сърце, която от години е наш партньор в каузите Чудесата на България и Бранд България.

Въпреки че сме в навечерието на изборите, ние сме се събрали тук, защото има една обединяваща кауза, може би единствената, по която няма разногласия нито между политиците, нито в гражданско общество. Ребрандирането на страната ни, новият Бранд България.

За всички нас, това е наративът, събрал всички елементи на националната ни идентичност, с който уникалната ни културна съкровищница ще заеме подобаващото й се място в европейската и в същото време ще превърне страната ни във водеща дестинация и за туризъм, и за иновации. Нещо повече – ще задвижи икономиката, ще създаде поминък, ще върне младите по родните места.

Един от базовите елементи на Бранд България е именно Бранд Родопи.

Това е Свещената планина, населявана в древността от божества. Планината, която пази вековни митове и легенди. Планината, преживяла поредица исторически обрати, но запазила пречистващата си сила. А с кристално чистия си въздух и вода отдавна се е превърнала в Лечебницата на Европа.

В нея е величественият Перперикон, в който тракийските жреци за предсказвали успехите на Александър Македонски.

Там са Свещените места на Орфей – гробът му на Татул и пещерата му – Дяволското гърло.

Там е Побитият камък до Велинград, българският Стоунхендж.

Там са Бачковският манастир и Кръстова гора, в които са се случвали безброй чудеса.

Там е Джамията на седемте моми, цялата от дърво, изградена от вярата на млади девици.  

Там ни покоряват с неповторима красота и Лещен, и Ковачевица.

И все пак. Родопите не са само културно-историческото наследство. Това са неповторимите гайди, песни и танци, невероятните панорамни площадки, атракционите, паркът с мечките в Белица,  екопътеките, водопадите. Това е виното – направено от лози, отглеждани още в древността. Това са кулинарните чудеса, които надявам се, всички вие сте опитали – пататник, гюзлеме, мекици, къпана баница и много други.

И най-вече, това е планината на заедността, укротила омразата, в която живеят и работят заедно и християни, и мюсюлмани.

Както казва един от най-големите изследователи на Родопите - д-р Ахмед Доган, това е своеобразната всевишна лаборатория за търсене на нови форми за развитие на човечеството. В нея мисията на хората е да запазят културния код на заедността и да я предадат на следващите поколения.

Чудесата на Родопите са не само част от Бранд България, те са част от Бранд Балкани. Защото по тракийско, а след това и по римско време, през Свещената планина са минавали търговските пътища, свързващи Европа с Мала Азия. Това е наша обща планина с Гърция, огромен ресурс за развитие на регионите и подобряване на средата на живот. Затова и ние от Европа Ностра – България, разработваме съвместно с колегите ни от Гърция общ проект за пешеходен маршрут (foot path) между Рудозем, Мадан и Ксанти, който с очакваното отваряне на новия гранично-пропускателен пункт Елидже ще допринесе за развитието на културния и туристическия обмен не само между двете страни, но и на Балканите.           

Надявам се днешната ни среща да допринесе да се убедите в безценното културно богатство на Родопите, да ви окуражим да я обиколите и заедно с това да се превърнете с посланици на Чудесата на Родопите, а и на Бранд България. Защото, ако трябва да перифразирам един от най-великите режисьори на днешното време: Политиката е въпрос за оцеляване до следващия петък, но културната дипломация е въпрос за оцеляване във следващия век. 

Изказвам голямата си благодарност на Европа Ностра, затова че ме подкрепя и ми помага със своя опит и експертиза.

Благодаря на всички членове на Европа Ностра - България, за техните улисия в съхранението и популяризирането на културното наследство - на Екатерина Николова, на Поли Карастоянова, на проф. Димитър Димитров, на целия екип на Цветелина Бориславова. На целия обществен съвет, който създава основата на Бранд България и които е председателстван от Искра Михайлова - моят учител в областта на културното наследство.

Благодаря на Меглена Плугчиева, на Филип Петрунов и на плеядата от академици и професори - Васил Николов, Иван Илчев, Людмил Вагалински, Христо Смоленов и Пламен Моллов, благодаря за дългосрочното сътрудничество с Бони Петрунова, които заедно с кмета на Пещера честват в петък 10 години от реконструкцията на невероятната крепост "Перистера".

Благодаря на вицепрезидента Илияна Йотова, затова че е дългогодишен партньор на кампанията "Чудесата на България", на  Мария Габриел, затова че направи първите стъпки за създаване на Бранд България, на зам.-министър Ангелиева - затова че продължава пътя.

Благодаря на всички вас, посланиците, затова че си сътрудничим в областта на културата и туризма и на всички вас, с които сме заедно на големия европейски Бранд Дунавски лимес.

И не на последно място благодаря на целия екип на „Стандарт” и на екипа на посланик Закия ел Мидауи, както и на архитект Десислава Димитрова за перфектната организация днес.

Пожелавам успех на изложбата и ви припомням, че Родопите се гледат не с очите, а със сърцето.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай