"Земеделецът" Доган и (без)принципността му

Чакъров и Доган сами се изключиха и от членството си, и от постовете си в ДПС

"Земеделецът" Доган и (без)принципността му | StandartNews.com

Ако гениалният комик Граучо Маркс беше жив, българската политическа реалност безспорно можеше да допринесе много за скечовете му. Особено в настоящите смутни времена, в които един самозабравил се и вече бивш почетен председател се опитва да похити цяла политическа формация от членовете й, пробвайки се да убеди и тях, и цялото общество в абсолютистката максима, че „партията – това е той“.

Противно на демократичните норми, законите, решенията на ВАС и ЦИК, устава на самата политическа формация и дори на елементарната житейска логика. Според която няма как партия, зад която стои вотът и енергията на стотици хиляди души, да бъде третирана от един човек като негова еднолична собственост. Камо ли, когато се е самоизключил от нея.

„Това са моите принципи. Ако не ви харесват…е, имам и други“, редеше приживе Маркс, разсмивайки зрителите, докато разобличаваше недъзите на публичните личности и безпринципността в политиката.

Във времената, в които е родена тази реплика, Ахмед Доган още е бил невръстен младеж, но пък – предвид лицемерното му битие на борец срещу тоталитарния режим (за пред съратниците си) и на слуга на същия този режим (пишейки доноси за същите тези съратници като агент на ДС), най-вероятно вече е проявявал признаците на двойнствения морал и „гъвкави“ принципи – разбирай липсата на такива, чиято еманация наблюдаваме през последните седмици. Седмици, в които Доган, подкрепян от пропагандната машина от журналисти, експерти, политици и социолози на повикване на бизнесмена Иво Прокопиев, облъчва цялото общество, че имало две ДПС-та и „неговото“ било „автентичното“.

Но преди да стигнем до тази доскоро звучаща като пълен абсурд колаборация, първо е добре да уточним каква е истината. Ето и фактите:

Първо – няма две ДПС-та. Колкото и в момента социолози и прочее „-лози“ да обясняват от телевизионния ефир и студия противното, ДПС е едно. То се явява на изборите в коалицията „ДПС-Ново начало“ в съюз с още две формации и с председател Делян Пеевски. Говорим за председател в единствено число, защото другият, който доскоро се водеше такъв – Джевдет Чакъров, се самоизключи преди седмица. Както впрочем и самият почетен лидер на ДПС Ахмед Доган.

Както Чакъров, така и Доган сами се изключиха и от членството си, и от постовете си в движението с решението си да поведат по две от кандидат-депутатските листи на коалицията „Алианс за права и свободи“. АПС е предизборен съюз на две партии – „Земеделски народен съюз“ и СБОР. Както сами забелязвате, в този съюз не фигурира ДПС и няма и как да фигурира, защото по силата на Изборния кодекс една формация може да е част само от една коалиция, явяваща се на изборите.

Както вече споменахме, по силата на решението на ВАС и регистрацията, направена от ЦИК (макар и след цяла серия противозаконни действия, инспирирани от верните хора на Доган в комисията – секретаря й Севинч Чолакова и члена й Ерхан Чаушев, а както и от самия председател – бившия зам.-шеф на предшественика на СБОР Камелия Нейкова), ДПС е част от коалиция „ДПС – Ново начало“.

Второ – Доган, Чакъров, както и останалите вече бивши членове на ДПС, принадлежащи към „дерибейския лагер“ от отцепници, оглавен от тях, сами се лишиха от принадлежността си към формацията по силата на чл. 6, ал. 4, точка 4 от Устава на Движението за права и свободи.

Неговият текст предвижда, че всеки, който „регистрира собствената си кандидатура без да има решение на партията при парламентарни и местни избори“, а също „работи в полза на други партии или независими кандидати“ и/или „работи против партията при избори“, автоматично прекратява членството си в партията. Казусът с „дерибеите“ покрива всички тези хипотези.

Факт, който колкото и в момента Доган и хората му да се опитват да замажат, твърдейки, че те представлявали ДПС като водачи на листите на АПС, няма как да бъде подменен. Както и този, че като представители на „земеделците“ на изборите, те ще работят срещу интересите на „Движението за права и свободи“ и неговите членове и избиратели.  

Трето, но далеч не и по важност – ДПС не е на един човек. То е на членовете и избирателите на движението. Именно затова не може и няма как да има ДПС-Доган. Както отбеляза в ефира на bTV Мехмед Дикме – един от вече бившите активисти на движението, напуснал редиците му именно във времената, в които абсолютизмът се вихреше в него: „Ахмед Доган не може без ДПС, той е нищо без ДПС, а ДПС може без него. Той е част от миналото“.

Самият Доган впрочем много добре осъзнава това. И именно затова първо се пробва да открадне марката ДПС чрез машата си Джевдет Чакъров през неуспешен опит за машинации в Патентното ведомство, а след като се провали, в момента пробва да похити партията, пропагандирайки мантрата, че „земеделците“ са „автентичното“ ДПС.

Подобен политически „лифтинг“ си е чиста лъжа и фалшификация. Именно затова в момента на пълни обороти, в полза на този абсурден опит за похищение, е включена цялата машина за пропаганда на енергийния бизнесмен със съмнителни апетити в медиите и политиката Иво Прокопиев. С една единствена цел – да преповтаря лъжата с надеждата, че пропагандният принцип на Гьобелс ще я превърне в истина.

Тандем на кръга „Капитал“ с Доган, който доскоро звучеше шокиращо, но на фона на излезлите през последните месеци разкрития за общи интереси на ръководителя на Прокопиев и семейството на Джевдет Чакъров в енергетиката изглежда повече от закономерен. Още повече, че както ръководителят на кръга „Капитал“, така и Доган и отцепниците му споделят и едни и същи амбиции спрямо политиката – раздаване на порциите във властта „на тъмно“ и чрез обръчи от фирми и удобни политици.

Кое всъщност е „автентичното“ ДПС обаче знаят много добре активистите на движението, които сами поискаха „новото начало“ в партията, стартирано от председателя й Делян Пеевски. Ново начало без агенти на ДС, „дерибеи“, обогатяващи се на гърба на редовите членове на движението, защитаващо техните права и отстояващо принципите, с които е създадено ДПС.

Принципи, които Доган и последователите му от години загърбваха, а сега – след като най-сетне бяха разобличени, правят опит за нова мимикрия, за да продължат да съществуват на гърба на избирателите на партията, като изкарат, че „земеделците“ от АПС всъщност са ДПС. Покъртително, другари!

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай