Свалиха имунитета на деребея Ибрямов, остава в ареста

Разпитват го в 7. РПУ

Свалиха имунитета на деребея Ибрямов, остава в ареста | StandartNews.com

Деребеят на Доган Джайхан Ибрямов, който бе арестуван с белязани пари за купуване на гласове, бе свален. И ЦИК, и Рая Назарян дадоха зелена светлина на прокуратурата за това.  

13 от 15-те членове на ЦИК гласуваха "за" снемане имунитета на кандидат-депутата от земеделския Алианс за права и свободи на Доган. 

Председателят на Народното събрания Рая Назарян свика извънреден Председателски съвет в парламента.

Преди малко Назарян изпрати до прокуратурата разрешението на парламента имунитетът на Джейхан Ибрямов като настоящ депутат също да бъде снет на база трима свидетели. 

Видно е от представените с мотивираното искане материали по ДП, че в хода на разследването са разпитани множество свидетели, като очертаната в мотивирано искане обвинителна теза се подкрепя от гласните доказателства, чийто източник е протокольт за разпит на свидетеля Георги Иорданов Иорданов от 03.10.2024 г. - на дльжност специален инспектор в КПК. Същият излага детайли относно проведените оперативни мероприятия, както и че са били експлоатирани специални разузнавателни средства (СРС), като пресъздава хода на разследването, както и съдържанието на информацията придобита чрез СРС. На следващо място обвинителната теза се подкрепя и от гласните доказателства, чийто източник е протоколът за разпит на свидетеля Мирослав Валентинов Тодоров от 02.10.2024 г., протоколът за разпит на свидетеля Виктор Петров Вътов от 02.10.2024 г., както и протоколът за разпит на свидетеля от същата дата Петър Тошков.

Джейхан Ибрямов е задържан за 72 часа под стража. От прокуратурата му повдигат обвинение за търговия с влияние по чл. 305 Б от Наказателния кодекс. Това се случва в момента в 7. РПУ, екипите на антикорупционната комисия му снемат обяснения.

Припомняме, че Антикорупционната комисия проведе в сряда вечерта акция в жилище на Ибрямов. Той беше задържан по обвинения за търговия с вот и подкуп. Ибрямов бе арестуван на обществения паркинг пред голяма хранителна верига близо до "Пирогов" в София. 

По-рано днес Сарафов уведоми ЦИК и Назарян за това, че Ибрямов е бил арестуван в условията на "заварено тежко престъпление". Той е бил задържан за 24 часа в 19:10 часа вчера, става ясно от съобщение на Народното събрание за уведомлението. Назарян свика днес извънреден председателски съвет на парламента, на който е запознала парламентарните групи с постъпилото писмо от Сарафов. 

"Председателят на парламента пристъпи към това действие поради обстоятелството, че Народното събрание не заседава поради протичащата предизборна кампания и няма предвидено редовно заседание, на което народните представители да бъдат запознати с постъпилата информация. Отделно от това е разпоредено и всички народни представители вече са информирани на електронните си пощи, че могат да се запознаят в пълнота с текста на постъпилото уведомление в деловодството на Народното събрание", съобщиха от пресцентъра на парламента.

По-рано на в четвъртък на заседание на ЦИК зам.-председателят на комисията Росица Матева само изчете писмо от и.ф. главния проркурор Борислав Сарафов, с което той уведомява комисията за ареста и казва, че той е задържан по време на заварено престъпление.

От КПК заявиха, че за момента не се предвижда да направят официално съобщение.

 
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Джейхан Ибрямов си призна за джипа от ДДС схемата, крил го с години от антикорупционната комисия

Джейхан Ибрямов си призна за джипа от ДДС схемата, крил го с години от антикорупционната комисия

Нагъл, по-нагъл, деребей. Тази градация доказа в ефир днес изключеният от групата на ДПС по искане на структурите на партията депутат Джейхан Ибрямов....

Коментирай