Джейхан Ибрямов си призна за джипа от ДДС схемата, крил го с години от антикорупционната комисия

Джейхан Ибрямов си призна за джипа от ДДС схемата, крил го с години от антикорупционната комисия | StandartNews.com

Нагъл, по-нагъл, деребей. Тази градация доказа в ефир днес изключеният от групата на ДПС по искане на структурите на партията депутат Джейхан Ибрямов.

Ибрямов, който е женен за секретарката на почетния лидер на формацията Ахмед Доган – Биршен Ибрямова, се озова в сряда в епицентъра на скандал за източване на ДДС, ужилил хазната с милиони. 

След избухването на аферата, източила според ГДБОП и НАП 9 млн. лева през схема за укриване на данъци с търговия със зърно и торове и чрез кухи фирми, стана ясно, че Ибрямов е ползвал джип лимитиран модел - последен писък на парвенющината, а според публикации в медиите – и скъпо жилище, собственост на едно от разследваните дружества. 

В интервю за БНТ днес сутринта Ибрямов призна за джипа, но се опита да изкара това за напълно нормално, а себе си – за жертва на „компроматна атака“.

„Ползвах този автомобил със съответните договори и пълномощни, които имах. Но оттам нататък, ако използването на автомобил със съответните договори и пълномощни е престъпление, тогава тя половин България трябва да бъде подведена под някаква отговорност…“, заяви той с такава безочлива увереност, че вероятно не са малко зрителите, които са се хванали на лъжата. А не трябва!

Защото, макар ползването на коли, които про форма се водят чужда собственост, наистина да не е забранено от нормативната уредба на страната, в конкретния случай Ибрямов е нарушил поне няколко законови текста и морални правила. 

Причината е, че дори тузарският джип, струващ в базисния си модел между 100 000 и 200 000 евро, да не е негов и да го кара с пълномощно и договор, той е длъжен изрично да запише това в декларациите, които подава като народен представител пред антикорупционната комисия. Като напише както наема, който плаща, така и дружеството, чиято собственост се води автомобилът.

Депутатът обаче е прикривал тези данни в продължение на години, показва проверката в публичния регистър към КПК (Комисията за противодействие на корупцията). Ибрямов е народен представител почти неизменно от 43-ото до настоящото 50-то НС, но в нито една от декларациите, подавани от него от 2014 г. (откакто регистърът е онлайн) досега не фигурира и думичка за карана от него чужда кола. 

Дори напротив – в изрично сложената графа навсякъде е указвал, че „няма какво да декларира“. Толкова по темата за отношението, което има към спазването на законите. Колкото и в ефир да се кълне, че ги уважавал, както и че бил станал жертва на компроматна атака.  Доколко това е истина, вече стана ясно.

Що се отнася до морала, положението намирисва още повече. Защото колко да е нормално да кръстосваш пътищата на страната и да паркираш в морския сарай в Росенец на ментора си Ахмед Доган, джип, струващ стотици хиляди левове? При това – оказва се, купен с пари, източени от хазната? И дори да приемем – макар да е малко вероятно – че Ибрямов не е знаел за престъпните схеми, стоящи зад возилото и фирмите, през които те са реализирани, не е ли закономерно сега да си подаде оставката? 

Особено на фона на твърденията, че действалата от години схема няма как да е била реализирана без политическо покровителство, а единственият политик, чието име към момента изскача от нея, е именно той?

Уви, последните седмици показаха, че за лагера на деребеите в ДПС, предвождани от Джевдет Чакъров и развяващи знамето на почетния лидер на движението Ахмед Доган, подобни схеми са повече от регулярни, раздаването на „порции във властта“ – обичайна практика, обогатяването на гърба на гражданите и избирателите на ДПС – дългогодишен начин на живот, а етиката е меко казано непознато понятие за тях. 

Ако не вярвате, само погледнете разкритията, според които Чакъров е енергиен олигарх в сянка, а семейството му притежава ВЕИ мощности за десетки милиони, купени със средства, чиито произход и към момента е абсолютно неясен.

Другият предводител на деребейския лагер – Рамадан Аталай, също може да твърди, че няма официален бизнес, но синът му се оказа основен играч в няколко сектора на икономиката, в това число енергетиката и транспорта. С какви пари пак не е ясно. За конфликта на интереси, в който пък е баща му – дългогодишен член на ръководството именно на тези ресорни комисии в НС, да не говорим.

Дясната им ръка и говорител на тази група в Брюксел – евродепутатът Илхан Кючюк, се оказа мултимилионер в имоти, също напазарувани без да е ясен произходът на средствата.  

А човекът, който тази групичка развява като знаме – апологетът на „обръчите от фирми“ и „порциите във властта“ Ахмед Доган, абсолютно незаконно се е облагодетелствал от 30 млн. лева от заема за 150 млн. лева, даден от държавната ББР на ортака му по вечеринки и бизнес Румен Гайтански-Вълка. Заем, заради който Вълка в момента е в ареста по решение на съда, а бившият шеф на ББР във времената, в които заемът е отпуснат – Стоян Мавродиев, се издирва под дърво и камък от разследващите.

На фона на всички тези разкрития всъщност далеч не е изненадващо, че Ибрямов, Чакъров, Аталай и компания опитаха да направят вътрешнопартиен преврат срещу председателя на ДПС Делян Пеевски, след като последният обяви „ново начало“ във формацията. 

Рестарт, чиято цел е тя да се отърси от паразитиращите върху нея „деребеи“ и от страха и схемите, с които в продължение на години са я държали в плен, за да трупат имоти, джипове и пачки по сметките си. Е, колкото и на тази затънала в калта на закононарушенията компания да не й се иска и нагло да се опитва да се изкарва жертва на атаки, „новото начало“ наистина вече е факт. 

А сигналите, валящи от активисти на ДПС от цялата страна за своеволия и престъпленията, правени както от тези лица, така и от техни протежета по места, го доказват. Както впрочем и данните, излизащи от разследванията по тях.  

 
    

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай