МЦ "Афродита" проговори за изкуствения интелект в инвитрото

Най-голямата клиника за регенеративната медицина е в челните позиции успеваемост на инвитро процедури

МЦ "Афродита" проговори за изкуствения интелект в инвитрото | StandartNews.com

* Голямата ни цел е да включим София в списъка на най–развитите градове в света в сферата на регенеративната медицина, казва Георги Дойчев

През последните няколко десетилетия станахме свидетели на възхода на изкуствения интелект, който навлезе във всички сектори, като инвестициите се вливат както от частни, така и от държавни организации.
Здравеопазването става все по-дигитализирано, само въпрос на време е тази технология да стане масова. Кога и как може да се случи това? 

Много здравни специалисти си задават въпроса ше измести ли изкуственият интелект напълно лекарите? Това е малко вероятно, поне в близко бъдеще, отговаря Георги Дойчев, директор на инвитро лабораторията на Медицински център "Афродита" и главен ембриолог, сертифициран от ESHRE.

Като директор на ембриологията на МЦ "Афродита" той е главен „виновник“ за отличните резултати на клиниката. МЦ

„Афродита“ е най-големия център за регенеративна медицина в България. За последните 10 години по официални данни на Център "Фонд за асистирана репродукция" МЦ "Афродита" е в челните позиции по живо родени деца от инвитро процедури. Центърът има най-голям процент успеваемост.

„Ние сме толкова далеч от AI (изкуствен интелект) с общо предназначение, да не говорим за AI, който по някакъв начин би могъл да възпроизведе грижата на професионалиста“, казва той.

„Работя в областта на технологиите и здравеопазването от дълго време и едно е нещото, в което оставам толкова убеден до сега, както и когато започнах. А именно - нищо няма да отнеме човешкия допир, лечебните ръце и емоционалната връзка на здравните специалисти с пациентите”, категоричен е Дойчев. Ето разговора ни с него:

- Г-н Дойчев, AI (изкуствен интелект) може да стане полезен за българските пациенти?

- Мога да Ви кажа какво сме направили ние, Медицински център „Афродита“, в бранша на репродуктивната медицина.
Всеки лекар има хиляди алгоритми в главата си, за които знае, че трябва да провери, когато лекува пациент. Ако можете да помогнете, като увеличите това и действително сортирате целия поток, който се случва, тогава определено сте стъпка към подобряване на резултатите.

Георги Дойчев, директор на инвитро лабораторията на МЦ "Афродита"

Смятам, че има разбиране към технологията, която използваме.
Системата на приложения на AI (изкуствен интелект), включва използване на милионни бази данни за прогнозиране на резултати, различни от традиционните методи това наистина е нещо уникално.

Eдна от най-важните ползи, които AI (изкуствен интелект) ще донесе, е глобализацията в здравеопазването.
България има достъп до здравеопазване от световна класа. Но има много юрисдикции, където няма медицинска експертиза на място. Да има алгоритъм, който може поне да сортира доброто качество на материала от лошото (проблема от липсата на такъв), е много важно. 

Д-р Емил Филипов, д-р Сашо Райков и Георги Дойчев

С нашите партньори от Genoma Italia имаме достъп до над 3 000 000 различни случая на семейства с репродуктивни проблеми, сами може да си представите каква помощ е това.

- Има ли вероятност изкуственият интелект да направи в медицината и да направи това, което интернет направи в комуникацията?

- Интернет е страхотна инфраструктура, която хората понякога използват правилно, а понякога неправилно и прекомерно. По същия начин изкуственият интелект ще има страхотна способност да доставя невероятна информация, но имате нужда от предпазни мерки.

Д-р Сашо Райков, началник "Инвитро" отдел и Георги Дойчев, директор на инвитро лабораторията на МЦ "Афродита"

- Кои са новите целите на МЦ "Афродита“? Клиниката Ви от доста години е на челните позиции по процент живо родени деца след инвитро процедури?

- От самото създаване на МЦ "Афродита" нашата кауза е да включим София в списъка на най–развитите градове в света в сферата на регенеративната медицина. С всеки изминал ден се доближаваме до тази цел. Клиниката е в колаборация с чуждестранните партньори от Великобритания, Италия и САЩ, като е на фантастично ниво по всички параметри. Освен това всяка година се назначават нови кадри с международен опит, които подпомагат всички нас, които сме от самото създаване на клиниката, следим световните иновации и се развиваме непрекъснато.

Отскоро в нашия екип се включи и д-р Сашо Райков, който има 16-годишен опит в сферата на репродуктивната медицина, като 10 години от тях са в Испания – държава лидер в инвитро сферата. Той също ще допринесе за нашето развитие. Той е началник на инвитро отдела на МЦ "Афродита

Медицински център "Афродита" се намира в челните позиции през последните 10 години, така че най-доброто предстои.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
С.С
преди 3 седмици

Станулов си тръгна с част от качественият екип. Сега се чудят кой да привлекат като лекар. Въпросният Сашо Райков няма добър имидж в и Интернет пространството. Дойчев не можа да прави стимулации,пункции и трансфери. С тръгването на Д-р Станулов си тръгват и голяма част от пациентите . Сам Дойчев не прави Афродита. Ехографа на първият етаж,където е регистратурата е остарял. Заложете на SIEMENS както е навсякъде по белите страни. ИМСИ няма във Афродита,как само с едно ИКСИ оплождане ще помогнете на двойките с тежък мъжки фактор? Отделно в ценоразписа Ви има допълнителни селекции,но според Дойчев няма смисъл от тях! Да си работи сам Дойчев наред със Сашо Райков, който прави трансфери без да гледа в Ехографа!

Откажи