Полицейско нахлуване в Алжир! Арестуваха френска писателка

Полицията не даде незабавно обяснение защо е нахлула в Librairie Gouraya, книжарница в източния град Беджая

Полицейско нахлуване в Алжир! Арестуваха френска писателка | StandartNews.com

Полицията в Алжир арестува за кратко френска авторка и нейния алжирски издател заедно с други хора по време на представяне на нейна книга, съобщи Франс прес.

Доминик Мартр, автор на La Kabylie en partage ("Споделена Кабилия"), беше арестувана заедно със съпруга си и собственик на книжарницата, съобщи Арецки Аит-Ларби, директор на издателство Koukou, който също беше задържан.

"Полицията нахлу в книжарницата в началото на представянето на книгата в събота следобед и арестува всички, които бяха в залата", каза Аит-Ларби.

Полицията не даде незабавно обяснение защо е нахлула в Librairie Gouraya, книжарница в източния град Беджая.

Книгата на Мартре, публикувана и продавана в Алжир, е мемоар за времето, прекарано с жени в Кабилия, регион в страната, обитаван от етническата група на берберите, известна още като амазигите.

Французойката вече представи произведението си в столицата Алжир миналата седмица "без никакви проблеми", припомня издателят. „Книгата беше представена на Международния панаир на книгата (в Алжир) в края на миналата година и без проблеми се продава във всички книжарници“, посочи той.

Издателство Koukou обаче е обект на цензура през последните години. През 2022 г. обявиха, че 12 от техните книги - главно засягащи политиката - вече са били забранени и не са се появили на големия панаир на книгата в Алжир - SILA.

Във февруарски доклад на „Амнести интернешънъл“ се казва, че пет години след избухването на продемократичните протести в Алжир властите все още потискат правото на свобода на изразяване.

Протестното движение Хирак, което започна през 2019 г., доведе до свалянето на дългогодишния президент Абделазиз Бутефлика.

Според „Амнести“ алжирските власти са засилили репресиите си срещу несъгласието от 2021 г. насам, като са арестували десетки хора, включително журналисти, правозащитници и лица, подаващи сигнали.

Алжир е на 136 място от 180 държави и територии в световния индекс за свобода на печата на „Репортери без граници“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай