Корупция сред политици и длъжностни лица в Алжир преди президентските избори

До вота за държавен глава са допуснати само трима удобни политици

Корупция сред политици и длъжностни лица в Алжир преди президентските избори | StandartNews.com

Използването на „корумпирани пари“ от политици в изборния процес за купуване на гласове или влияние върху избирателите в Алжир доведе до ареста на десетки избрани длъжностни лица, лоялни към няколко управляващи партии, пише френското издание „Льо Монд“.

В статия, озаглавена „В Алжир трима кандидати за президент са поставени под съдебен надзор за „политическа корупция“, френският вестник твърди, че алжирската съдебна система е поставила трима политици под наблюдение в очакване на процеса срещу тях за участието им в дело за корупция. Това ще попречи на събирането от тяхна страна на подписи за участие в предстоящите президентски избори, насрочени за 7 септември.

Сред обвиняемите са: Саида Негза, бизнесдама и ръководител на Алжирската конфедерация на предприятията, известна с острите си критики към икономическата политика в страната си; Белкасем Саали, бивш министър от ерата на покойния президент Абделазиз Бутефлика, който ръководи партията „Национален републикански алианс“; и Абделхаким Хамади, независим кандидат, който популяризира широко програмата си в социалните мрежи.

Преди дни избирателната комисия обяви отстраняването на тримата кандидати чрез решение на Конституционния съд заради недостатъчно събрани подписи, след като редица от тях бяха анулирани като невалидни.

Обвиненията срещу тях, след започване на съдебно разследване, включват престъпления за предоставяне на неправомерни облаги, злоупотреба с власт, предлагане на парични подаръци или обещание да ги предложат с цел набиране на гласове на избирателите, злоупотреба със служебно положение, получаване на пари в брой, подаръци или обещания с цел изборни измами.

Случаят разпали политическата арена в Алжир, като особено болезнена е ситуацията за управляващите партии, подкрепящи президента Абделмаджид Теббун за втори мандат, след като стана ясно, че редица избрани служители, лоялни към тях, са участвали в покупко-продажбата на подписи. Тези отстранени от участие кандидати са замесили 68 обвиняеми, повечето от които местни избраници и народни представители, като следовател е разпоредил временен арест. Общият брой на обвиняемите по делото е 74.

„Фронтът на бъдещето“ - една от трите партии, подкрепящи Теббун – реагира, като обяви, че ще предприеме „необходимите наказателни мерки срещу всеки, за когото е доказано, че е замесен в тези подозрителни операции и ще действа в съответствие с основния закон и вътрешните разпоредби на партията“. Формацията потвърди своята подкрепа за стриктното прилагане на процедурите и законите.

Що се отнася до партията Фронт за национално освобождение (FLN), която е бивша управляваща, тя се отказа в изявление от всеки свой активист или избран служител, участващ в процеса на покупко-продажба на подписи в полза на някой от кандидатите за държавен глава.

Според френското издание от 16-те кандидатури, подадени до Националния независим избирателен орган (ANIE), само три са били приети - тази на настоящия президент Абделмаджид Теббун, а също и на Абделаали Хасани Шериф, кандидат на Обществото за мирно движение (MSP, ислямист) и на Юсеф Аушиче от Фронта на социалистическите сили (FFS, социалдемократ).

Според френските журналисти Саида Негза подозира, че кандидатурата й за президент ще предизвика скандал. На 26 юли бизнесдамата обвини чрез публикация във Фейсбук ANIE в „измама“, осъждайки натиска, упражняван върху служители на изборни длъжности, за да ги накара да декларират, че подписите са били „изтъргуване“.

Без да споменава президента по име, Сайда Негза дори оспори действителността на подписите, събрани от Абделмаджид Тебун. „Един от кандидатите твърди, че е събрал 300 000 подписа. Предизвиквам го да докаже, че наистина гражданите са се подписали и настоявам изборната власт да ги направи публични“, написа тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай