Борисов: Не е справедливо към Европа

Борисов: Не е справедливо към Европа | StandartNews.com

"Няма страна, която да е подготвена". С тези думи министър-председателят Бойко Борисов коментира кървавите нападения, които разтърсиха тази сутрин Брюксел.

"Искам да уверя приятелския белгийски народ и неговото правителство, че България е заедно с тях в този труден момент и могат да разчитат на всяка възможна наша подкрепа и солидарност. Изразявам най-дълбоки съболезнования на семействата на загиналите и пожелания за бързо възстановяване на пострадалите", отпрати послание Борисов.

"Не е справедливо към Европа - тя е единственият континент, който харчи милиарди за тези хора, интегрира ги, само и само те да са добре. Да ни ударят в сърцето на Европа не е честно", смята премиерът. По думите му е видно, че не можем да интегрираме терористи.

Премиерът определи случилото се и като сериозен провал на външната политика на много държави. "Случилото се в арабския свят е разделило много хора, някои от тях дори справедливо", смята Борисов. Той обяви, че социалният министър Ивайло Калфин в момента се намира в Брюксел, като там има и български делегации, някои от евродепутатите ни, редица експерти. "Не ни е безразлично случващото се, там имаме голяма общност. Няма данни за загинали българи, но това не ни успокоява", обяви премиерът.

От думите му стана ясно, че страната ни е в постоянен контакт с другите европейски служби за сигурност. "Непрекъснато вървят сигнали по линия на службите в Европа, за момента няма сигнали за България", успокои Борисов. "Ние от седмица-две планираме учение в метрото с армията, МВР, все едно сме пророкували, че такива неща ще стават. Имаме щабове, които работят по този въпрос, опитваме се да сме максимално подготвени", коментира министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай